30 år efter JSM-guldet med IFK – vill \”Proppen\” vinna med Ystad

Under 16 år utbildade och fostrade Jan \”Proppen\” Karlsson talanger med stor framgång hos IFK Skövde.

Nu svävar hans aura över liknande verksamhet hos finalmotståndarna Ystads IF.

– Två likartade föreningar med många gemensamma nämnare, konstaterar den nyblivne folkpensionären.

65 år ung lever \”Proppen\” fortfarande i stort sett dagligen med sin handboll. Precis som när han bosatte sig i Skövde 1984 som nyutexaminerad lärare och egentligen av en tillfällighet blev IFK-tränare.

– Jag fick min första lärartjänst i Karlsborg. Men där ville jag inte bo. Handbollen hade jag med mig från Jönköping med uppdrag hos Cyrus, Hallby och Tord/Södra. Jag sökte själv kontakt med Gunnar Blombäck och fick då hjälpa Kjell E Larsson med B-pojkarna, födda 1970.

Där spelade bla Ulf Nyström – numera sportchef i IFK.

– Uffe blev aldrig någon A-lagsspelare. Däremot en väldigt bra tränare, ledare och administratör. Vad jag minns började han jobba på IFK:s kansli redan direkt efter gymnasiet, berättar \”Proppen\”.

Tre JSM-guld

Janne Karlsson tränade Blåvitts juniorer under elva säsonger, och vann JSM tre gånger. 1992, 1993, och 1998. Sista året med just Uffe Nyström som tränarkollega. Janne lotsade framförallt upp talang efter talang till elitlaget.

Många blev J-, U- och till och med A-landslagsmän. Flera är idag ungdomsledare i klubben.

\”Proppen\” ersatte sedan Roger \”Ragge\” Carlsson som så tragiskt avled i samband med en elitseriematch i Eriksdalshallen i december 1997.

– Jag var IFK:s A-lagstränare i 2,5 år. Höjdaren var finalen mot Nettelstedt i Europacupen inför 3 300 åskådare i Billingehov. År 2000 lämnade jag stan och klubben.

Tränare i 18 år

Under 2000-talet har resan gått vidare till Norge (Haslum och Baekkelaget) samt Skåne (IFK Ystad och HK Malmö) med tränaruppdrag under sammanlagt 18 säsonger i rak följd på elitnivå.

\”Proppen\” har parallellt tagit UVM-guld med Sveriges 92-årgång 2013 och varit överledare för A-landslaget 2016-20. Sedan drygt fyra år sitter han i den sportsliga ledningen hos Ystads IF.

Han anställdes som utbildnings- och utvecklingsansvarig. Pandemin ställde dock till det och \”Proppen\” blev \”överflödig – det fanns ju inga ungdomar att träna. Men nu är han tillbaka, vilket tydligt framgått av tv-sändningarna under slutspelet.

– Jag är med i sportgruppen. Ser nästan alla träningar, har hoppat in när Oscar (Carlén, tränaren) varit borta, och är behjälplig med analysjobbet. Och jag åker  med på bussen till Skövde på torsdag…

-Din kontakt med IFK-kompisen Uffe Nyström?

– Alldeles utmärkt. Vi ringer och messar regelbundet. Vi har haft många bollar i luften tillsammans och har så fortfarande. Ett tag hade jag U-landslaget och Uffe J-landslaget. Vi jobbade också ihop med A-landslaget. Uffe som videoanalytiker och jag som överledare.

Nu kan bara en av herrarna avgå med SM-bucklan. Frågan är vem. Vi lät \”Proppen\” avsluta samtalet med sin personliga analys inför finalserien:

1) Två likartade föreningar med bra ungdomsverksamhet, skarp organisation, och proffsig stötteapparat runt truppen. Båda får räkna med starkt publikstöd. Båda har vunnit på bortaplan i slutspelet.

2) Skövde har bäst bredd på nio meter. Ystad har bäst bredd på målvaktssidan. Två detaljer som var för sig kan bli viktiga med så tätt spelschema där återhämtning också är betydelsefull.

3) Coachduellen icke att förglömma. I så täta kamper som förväntas gäller att ta snabba och kloka beslut både under och mellan matcherna.

-Vem vinner då?

– Laget som får ut fler oväntade individuella prestationer hos manskapet än vad motståndarna lyckas med, tror Jan \”Proppen\” Karlsson.

Bildtext: Ett gott gäng blågula pojkar vid herrarnas VM i Polen 2016. Fr.v Jan \”Proppen\” Karlsson (överledare), Uffe Nyström (videoanalytiker) och Staffan Olsson (förbundskapten). \”Proppen\” lärde känna Uffe redan 1984 när han tränade honom som B-pojk i IFK. 1998 delade duon på tränarjobbet när IFK vann J-SM. Nu ska de mötas i \”riktiga\” SM-finalen.

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån

 

 

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!