IFK.s lagläkare Mile Bergvall om idrott i Coronatider

IFK Skövde Handbolls lagläkare Mile Bergvall ger här sin syn på läget inom idrotten i allmänhet i dessa Coronatider.

Ta hand om er!

Den pågående Coronaepidemin påverkar oss alla oberoende av ålder, kön, arbete, sysselsättning och social tillhörighet. Vi befinner oss i en obehaglig oviss tid, där vi dagligen matas med fruktansvärda bilder och svåra livsöden i våra nyhetsmedier över virusets framfart i världen.

I Skövde och Skaraborg har vi ännu varit relativt förskonade, men på Skaraborgs sjukhus där jag arbetar till vardags, ser vi nu en långsam ökning av antalet sjuka. Troligtvis har vi bara sett början på krisen i Skövde.

På måndag 6 april är Elitlaget tillbaka i träning efter det abrupta slutet på Handbollsligan. För spelarna i truppen gäller precis samma förhållningssätt som för övriga människor. Råden gäller också för föreningens övriga ledare och spelare i alla åldrar.

Vid symptom som snuva, halsont, hosta, feber eller allmän sjukdomskänsla ska man stanna hemma tills man har varit helt frisk i 48 timmar. Även om spelarna med största sannolikhet inte löper någon större risk att bli svårt sjuka av viruset är det viktigt att de följer myndigheternas riktlinjer. Detta för att undvika att smitta anhöriga, äldre eller andra människor i samhället som kanske inte har samma förutsättningar att klara av det.

Folkhälsomyndighetens råd är att unga ska fortsätta att idrotta. Däremot ska närkontakt undvikas. Det innebär att handbollsträning och andra aktiviteter måste anpassas och om möjligt hållas utomhus. Gymträning kan genomföras i mindre grupper. Onödiga resor i samband med idrottsutövande ska undvikas. Planerade träningsmatcher, turneringar och träningsläger måste därför just nu skjutas upp.

Som tidigare gäller att det är viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten och att man undviker att ta sig i ansiktet, klia sig i ögon, näsa eller mun. Ombyte och dusch ska ske hemma. Använd egen vattenflaska och handduk.

Jag saknar handbollen och vet att många av er delar det med mig. Hur länge Coronaepidemin kommer att fortsätta finns det ännu inget svar på. I IFK Skövde Handboll följer vi varje dag de råd och riktlinjer som ges av Folkhälsomyndigheten. Just nu måste vi ha tålamod och inrikta oss på att vara försiktiga och ta hand om varandra.

Det här kommer att ta tid. Håll ut!

Mile Bergvall

Lagläkare

IFK Skövde Handboll

 

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!