Sigge snackar inför Ystads IF borta

Efter tre raka oavgjorda matcher får IFK Skövde bege sig till Ystad för att möta serieledande YIF – naturligtvis en svår uppgift som IFK-tränaren Henrik ”Sigge” Signell har att förbereda sin trupp på.

 

– Tre kryss i rad är sensationellt i handbollsvärlden. Vad säger en kort summering av de tre insatserna?
– Förutom att det då har varit täta drabbningar så kan jag tycka att vi spelat upp oss och gjorde totalt sett en bra match mot Malmö.

 – Tre segrar har följts av tre oavgjorda matcher. Efter ett kryss uppstår ofta frågan. Var detta en vunnen eller en förlorad poäng? Svårt att besvara. Men några saker är däremot helt säkra. IFK är redan klart för SM-slutspel med åtta poängs marginal till \”strecket\” i den haltande tabellen. Ni har inte förlorat sedan innan jul. IFK är efter VM-uppehållet tillsammans med Sävehof ligans enda obesegrade klubb och IFK är efter 24 omgångar laget i serien som släppt in minst mål (24,3 i snitt).  Ni har under säsongen dessutom tagit poäng av alla konkurrenter utom just Sävehof samt onsdagens motståndare Ystads IF, som vann höstmötet i Skövde med uddamålet. Hur känns det nu inför ännu en Skåne-resa?
– Det är härligt med positivitet och det förstärker min känsla av att vi ändå gjort det ganska bra en period nu – även om det inte alltid känts så direkt efter dom senaste matcherna. Det känns positivt och spelarnas formkurvor går i rätt riktning så vi ser fram mot ett gäng timmar tillsammans i buss.

 – Inget lag undgår skador och sjukdomar. IFK inkluderat. En trygg och betydelsefull kvintett från i fjol har denna säsongen varit frånvarande vid sammanlagt 60 matchtillfällen och ett stort antal träningar – eller tillsammans räknat 50 procent av full närvaro. Matias Helt Jepsen har missat åtta matcher, Hampus Söderman tio,  Richard Hanisch 13 och Fabian Norsten 19. Dessutom försvann då bäste målskytten Kristian Jakobsen Stranden (61 fullträffar/5 i snitt) till Danmark efter 12 omgångar. Tänkte ersättare, Bjarni Valdimarsson, har på grund av skada kunnat medverka i blott två av tolv möjliga resterande matcher. Börjar truppen bli intakt?
– Ja, det ser förhållandevis bra ut. Det är alltid lite skavanker här och där, men det ser ju bättre ut nu än vad det har gjort under mer eller mindre hela försäsongen.

IFK Skövde har använt hela 25 spelare, vilket är högst antal i ligan. Blott tre man (Håvard Åsheim, Dan Beck-Hansen och Rasmus Wremer) har kunnat delta i samtliga 24 matcher. Men inget ont utan att det för något gott med sig. Hela 14 av spelarna som fått förtroendet i ligan har utbildats/fostrats i föreningens ungdomsverksamhet och spelat juniorhandboll för IFK. Elva av dessa pojkar såg dagens ljus först på 2000-talet, och ytterligare två är födda 1999. Totalt sett är således 13 spelare i truppen 21 år eller yngre. Framtiden ser ljus ut?!
– Ja, verkligen! Jag är jätteimponerad av alla unga spelare som fostrats i klubben och hur dom tar för sig när dom får chansen på både träningar och matcher. Det bådar verkligen gott inför framtiden.

Nu gäller det alltså Ystads IF. Vad ser du som främsta styrkan hos serieledarna?
– Oj! Svårt att välja ut något för det är ett mer eller mindre komplett lag med bra bredd och skickliga spelare i både försvar och anfall. De har samtidigt några spetsspelare i Kim Andersson och Ludvig Hallbäck som mer eller mindre kan avgöra matcher själva för sitt lag.

– Den återkommande frågan till sist. Hur är statusen när det gäller skadeläget?
– Både Bjarni och Hampus kommer allt närmare en comeback. Dom jobbar hårt var dag för att komma tillbaka så snart som möjligt. I övrigt ser det bra ut så vi har alla möjligheter att göra det såpass jobbigt för Ystad att bussresan hem kan bli ganska så mysig, haha!

Foto/Bild: Viktor Ljungström/Marcus Dahl

 

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!