38 mål framåt i tävlingspremiären – och Hagvall höll nollan i 10 min

IFK Handboll fick en behaglig tävlingspremiär med en sjumålsseger (38-31) borta mot Uppsala HK i ATG Svenska cupen.
Gladast var nye målvakten Anton Hagvall, 26, som höll nollan i drygt tio minuter när IFK vände matchen.

– Skönt att få till en sådan period direkt när jag kom in i kassen. Speciellt när hela laget växte och räddningarna även ledde till kontringar.

Nu krävdes förstås flera vändningar av IFK eftersom division 1-laget Uppsala tilläts inleda med hela sex stycken shoot outs. Fem av dessa resulterade i mål. Nämnde Hagvall parerade ett av försöken.

– Normalt sett tufft att hamna i underläge med 0-5, men det var vi mentalt inställda på, säger IFK-tränaren Kristian Svensson. Bara att jobba vidare och metodiskt tro på sin egen insats och kapacitet även om det uppstår viss frustation att ligga under så stort.
Efter knappt 20 minuter var gästerna ikapp (12-12). Och strax efteråt förbi. Men det var Uppsala som gick till pausledning (19-18).

7-0 PÅ DRYGT TIO MINUTER
Nästa vändning kom i upptakten på andra akten. 20-19 blev ointagliga 20-26 på resultattavlan. 7-0, alltså, och då storspelade Anton Hagvall som ersatt Håvard Åsheim från första halvleken.
– Vi förstod att Uppsala skulle krokna så småningom. Men kanske inte så tidigt in på halvleken. Därför blev det en extra boost, säger IFK-målisen.

Avslutningen utvecklades till en lugn historia. IFK-ledningen luftade åter truppen ganska friskt matchen igenom. Hela 13 spelare kom, exempelvis, med i målprotokollet.

Viktor Hallén (fem mål) spelade åter bara första halvlek. Nyutnämnde lagkaptenen, Markus Sjöbrink, gjorde säsongspremiär och fick mycket speltid. Kollegorna på mittsex, Rex Blom och Jesper Jensen, stannade kvar hemma i Skövde med \”små känningar\”.

TUFFARE MOTSTÅND PÅ ONSDAG
Mycket till ordnat, uppställt, spel blev det däremot inte. Uppsala spelade en annorlunda handboll med avslut från flera luriga positioner. De flesta IFK-målen kom efter snabba omställningar och efter flitigt med avslut från båda kanterna. Snabbare än snabbast var Herman Dyberg när han skickade in 27-22 direkt efter avkast – sju sekunder efter att Uppsala nätat och Hagvall kastat ut bollen blixtsnabbt.

Kristian Svensson vet att det blir betydligt tuffare motstånd redan på onsdag då nya handbollsligalaget Amo kommer till Arena Skövde.

– Då ställs vi på ett avsevärt större prov än idag. Då måste vi upp på alla plan. Inte minst vara fullt fokuserad i 60 minuter, spår \”Krille\”, som hoppas att publiken också är nyfikna på hur IFK ligger till när tävlingssäsongen nu börjat.

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson

MATCHFAKTA
IFK:s målskyttar: Jonas Samuelsson 8 (4 straffkast), Jonas Burud 5, Viktor Hallén 5, Herman Dyberg 3, Linus Gustavsson 3, Isak Borg 2, William Elovson 2, Daniel Ekman 2, Adam Ljungquist 2, Victor Siem 2, Erik Sääf 2, Jacob Gustavsson 1, Markus Sjöbrink 1.
Främsta målskyttar, Uppsala HK: Zeb Bjerneld 6, Gustav Nygren 6, Oscar Ericsson, 5.
Utvisningar: IFK: 4 x 2 min. UHK: 5 x 2 min, inkl direktrött kort.

Domare: Andreas Isén och John Markeby-Redén.

Publik: 354.

SEMESTERTIDER

Vecka 27-31 tar vi semester och sportkontoret håller stängt.Eventuella ärenden...