För 34:e säsongen i följd står IFK Handboll snart redo att arrangera och bjuda in till festliga matcher i landets högsta handbollsliga. Utspridda på olika platser i Arenan jobbar närmare hundra blåvita funktionärer och volontärer intensivt i olika funktioner varje gång vi har hemmamatch.
Det låter annars enkelt att kasta ut en boll och låta den studsa. En IFK-match kräver mycket mer än så. Med både förberedelser och stor personlig närvaro och service under många timmar.
I en serie artiklar presenterar vi här de 14 arbetsgrupperna, deras uppgifter, och människorna bakom kulisserna. En sak är säker. Utan alla dessa idéella eldsjälar och trotjänare skulle klubben stå sig slätt.
– JOHAN GUSTAVSSON, klubbchef IFK Skövde Handboll.
Dagens avsnitt (8)
KIOSKGRUPPEN
\”Full fart i kioskerna – speciellt i paus\”
GRUPPENS (ORDINARIE) MEDARBETARE: Sofia Widing, 41 (ansvarig), Helene Annér, 63, Ulrika Ehn, 53, Gunilla Harrysson, 75, Marie Rezelius, 64, Rigmor Weidenholt, 69.
Dessutom inhoppande lagföräldrar; vanligtvis åtta stycken åt gången vid vardera ett till två tillfällen per säsong.
Kaffe ska bryggas. Korv ska kokas. Drycker ska kylas.
Bakverk och godis ska läggas upp aptitligt i korgar och på fat och alltihop sedan säljas i rasande fart med helst ett glatt humör.
IFK-kioskerna är samlingspunkten och navet i verksamheten.
Räck upp en hand, ni som som INTE köpt en kopp kaffe, en korv, en flaska vatten, och/eller en kexchoklad i samband med match i Arenan. Jaså, ni är tre stycken!
Vi övriga känner förmodligen igen gänget i Kioskgruppen. Inte så konstigt. Medarbetarna spänner ju dessutom över ett spektra av samhället i stort.
– Vi kommer från olika arbeten och miljöer där IFK-familjen binder ihop oss. I våra två kiosker tillåts vi göra en social insats och trivas under några timmar tillsammans med belåtna kunder, beskriver ansvariga Sofia Widing.
KLART SOM KORVSPAD
En lärare, en bibliotekarie, en sjukgymnast, en butiksmedarbetare, en tandsköterska, och en produktspecialist inom IT, står för basverksamheten. Vid varje hemmamatch kompletterade av oftast åtta föräldrar från IFK:s olika ungdomslag enligt ett förutbestämt körschema. Där också män/pappor, med andra yrken, tillfälligt får bekänna färg beträffande högt tempo.
Alltihop på temat; en för alla, alla för en!
ANDRA BULLAR – NUMERA
Medan korven kokas (cirka 250-300 en normal matchdag, på vardagar äts mer korv än på helger…) och kaffe fylls på i termosar på 20 liter plockas, diskas, städas, och fixas det i rask takt under ett par timmar före avkast och även en halvtimma efter slutsignal. Försäljningen sker som mest intensivt i halvtid. Med tio medarbetare i stora kiosken på Blå Torget och fyra stycken bakom disken i den lilla inne i hallen.
– Då bullar vi upp rejält för att kunna servera på löpande band och korta köerna så snabbt som möjligt. Om pausen varit tio minuter längre kunde vi fördubblat omsättningen, påpekar \”Sosso\” Widing.
Apropå bullar. Numera säljs enbart färdigt levererade bakverk med tydligt markerat innehåll. Tiden då föräldrar kom med gott doftande hembakt till Arenan är således förbi. Av både hygieniska skäl och med hänsyn till gluten- och laktosallergiker m.m.
ARVET FÖRS VIDARE
Ulrika Ehn och Gunilla Harrysson är gängets veteraner med vardera över 30 års tjänstgöring i IFK-kiosker. Ulrikas pappa, Kjell \”Tjommen\” Ehn, var en exceptionell talang på 60-talet innan han värvades till Falköpings AIK, dåtidens storlag i Skaraborg. Ulrikas bror, Fredrik (född 1974), har vunnit dubbla junior-SM-titlar med Blåvitt. Och nu är det Ulrikas son, 19-årige Theodor Lindahl, som för släktarvet vidare med ett färskt lärlingskontrakt som förstaårssenior.
– Behöver jag påpeka att jag växt in i både handbollen och föreningen, undrar \”Ulle\”, som också varit ledare i bollskolor och för ungdomslag.
JOBBAT MED MOR OCH DOTTER
Gunilla Harrysson kom med i gemenskapen samtidigt som IFK debuterade i elitserien 1990. Tillsammans med nuvarande kollegan Sofia Widings föräldrar, Ann och Sigge, så här kan vi snacka om att överbrygga generationer. I synnerhet då \”Sosso\” hängt med parallellt i olika roller under hela resans gång.
– Utvecklingen från små, små kaffebryggare till automater och nu stora behållare har gått framåt. Men det härliga sociala \”tjötet\” hänger med, konstaterar Gunilla med ett skratt.
Här har Ulrika Ehn ett speciellt minne:
– IFK erbjöd också godis ur maskiner i gamla Idrottshallen. Jag jobbade på förskolan intill och sprang iväg på rasterna och fyllde på. På den tiden, när Banana Skids var en storsäljare, funkade sånt bra när i stort sett varje människa gick omkring med småmynt i fickan.
SAMBON KLISTRAR REKLAM
Gunilla har även ett uppdrag som entrévärd vid Skövde AIK:s fotbollsmatcher. Liksom gruppens Rigmor Weidenholt jobbar i kiosken vid Skövde HF:s matcher. Föreningskänslan är således gräns- och prestigelös.
Helene Annér är färskaste tillskottet i gruppen. Marie Rezelius kom in som först förälder och sedan medarbetare i reklamgruppen.
– Det är lite trevligare att sälja korv än att ligga på knä och klistra reklam. Men varje insats är givetvis lika viktig för klubben, påpekar Marie apropå att sambon Ulf Nilsson är kvar i reklamgruppen.
FOLKFEST PÅ BILLINGEHOV
Med hjälp av IFK-eldsjälen Bosse Möller samt Mode & Transportgruppens trio sker inventering, beställning, och påfyllning inför varje match. Det har hänt nån gång att leverans fallerat – och att korv och dricka fattats till försäljning. Då är flexibilitet ett nyckelord – som alltid. Men med numera tillgång till större förråd i Arenan finns även möjlighet till bättre lagerhållning.
Ulrika Ehn får slutklämmen:
– När IFK spelade i Europa och vid stora slutspelsmatcher i slutet på 90-talet flyttades allt över till Billingehovs ishall. Det är faktiskt mer jobb än man tror med sådana rockader och det plötsligt är 3 500 åskådare istället för kanske 1 500 som ska servas. Men glädjen med uppdraget kan ingen ta ifrån oss.
Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson
Foto: Privat/Viktor Ljungström/IFK Skövde HK
Tidigare avsnitt: Reklamgruppen (publicerad 20 maj), Supportershopen (24 maj), Bargruppen (29 maj), Loggningsgruppen (3 juni), Kassagruppen (8 juni), Mode & Transportgruppen (13 juni), Lotterigruppen (18 juni).