
Ingen rast, ingen ro.
En ny säsong är redan här för den blåvita elittruppen.
– Med ett omtag och chans till utveckling, hoppas IFK-tränaren Kristian Svensson, 43.
Truppen återsamlas under onsdagen på temat; analys, upplägg, förbättring, vision.
Efter slutvisslan mot Hallby har “Krille” hittills uttryckt sig med orden “ett stort misslyckande”:
Vilket låter som en känsla av frustration?
– Det finns säkert varianter på hur man tolkar detta. Utifrån vilket perspektiv man tittar. Men hamnar vi utanför SM-slutspelet, dit vi uttryckligen siktat, är det bara att titta sig ärligt i spegeln och inse att vi inte varit tillräckligt skarpa, tycker Kristian.
FÖR MÅNGA “TRÄTRÄFFAR”
IFK-tränaren har med sig en stor lunta med statistik till samlingen i syfte att informera sina spelare sifferledes om vad som egentligen uträttades.
Många delar av materialet sticker ut jämfört med fjolåret. Bland annat redovisningen 137 avslut stolpe/ribba-ut detta året mot endast 111 så kallade “träträffar” säsongen innan. Ja, på den vägen fortsätter sedan teorilektionen…som avslutas med en presentation av det kompakta schema som nu väntar (se utförligt nedan!)
TIPPADES 7:A – AV TRÄNARNA
Låt oss här och nu minnas tillbaka några andra för sammanhanget relevanta siffror efter det nyligen avslutande 2024/25. Kombinationen 3-4-5-7-10 – som alltså inte är kvällens lottorad.
3 – tabellplaceringen som fanns att bära med från 2023/34.
4 – “topp 4”; spelarnas utformning av gruppens målsättning.
5 – IFK-tränarnas i sitt tycke rimliga placering utifrån spelarmaterial och konkurrenter.
7 – ligans övriga tränares kollektiva tips om var IFK skulle hamna i nämnda konkurrens.
10 – placeringen till sist i ingenmansland.

FATTADES TVÅ POÄNG
Slutligen spelade IFK ihop 24 poäng efter 26 matcher (snitt 0,92 per match), vilket innebar:
Tio poäng färre än året innan.
Två poäng från en biljett till slutspelet.
En poäng från negativt kval…oh, hemska kval!
18 poäng från direkt nedflyttning.
MÅNGA LEVER FARLIGT
– Många pratade mest hela säsongen om seriens osannolika jämnhet. Och det snacket håller fortfarande, nu också i kvartsfinalerna, att “alla kan slå alla”, påpekar “Krille”.
Han syftar givetvis på att tabellsjuan Hammarby redan skickat ut tvåan Kristianstad (3-0). Att sexan Helsingborg har 2-1 i matcher mot trean Malmö och att femman Sävehof leder med samma siffror över fyran Karlskrona.
Vi kan också peta in att Önnered (en poäng bakom IFK i tabellen!) lever farligt i ett pågående ruskigt jobbigt kvalspel mot den allsvenska fyran Aranäs (1-1 hittills).
Ingenting som i sak förändrar Skövde-lagets facit – från en säsong som annars också kan beskrivas så här om man upplever glaset som halvfullt:
IFK erövrade poäng mot tio av ligans 13 motståndare – dock aldrig mot Karlskrona (uddamålsförlust), Sävehof (uddamålsförlust) eller Kristianstad (tvåmålsförlust).
Fem av nederlagen skrevs med två bollar eller färre.
– En klen tröst, men visar på vilka små marginaler det rör sig om, sammanfattar IFK-tränaren underförstått att det även finns motståndare att ta hänsyn till.
BARA SEX MAN SPELADE SAMTLIGA
Dikeskörningen, om vi kan kalla den så, inleddes efter seriefinalen (ettan mot tvåan) och den oavgjorda matchen mot Ystads IF i nionde omgången.
13 poäng dittills för IFK – blott elva poäng därefter på 16 matcher.
IFK använde 22 spelare under säsongen – men endast sex stycken spelade samtliga 26 matcher. Mycket frånvaro, således. Under de sex avslutande omgångarna satt ett halvt dussin icke uttagningsbara på läktaren samtidigt.
– Skador och sjukdomar tillhör spelets regler och drabbar alla, mer eller mindre. Kontinuiteten blir lidande. Men det var jobbigt att förlora (Daniel) Ekman redan i femte omgången. För att inte tala om den mentala uppförsbacken som uppstod efter vecka 50 när vi åkte dit med uddamålet på bortaplan mot två topplag (Sävehof och Karlskrona) inom loppet av fyra dagar.

STRUKTUR OCH DELAKTIGHET
Vad önskar då Kristian Svensson och ledarteamet få ut av truppen i framtiden – den 36:e säsongen i svit i högsta serien? När laget ska upp från dikesrenen till säker mark på landsvägen igen?
– Det finns några faser i spelet där vi tycker att vi har stagnerat. Kring strukturen i kontringarna, exempelvis. Där kan vi få ut mer. Liksom användandet av våra mittsexor. De behöver vara mer delaktiga i spelet med boll för att kunna hamna oftare i avslutningsläge.
– Men det viktigaste är att gruppen fortsätter att dra åt samma håll och att vi är överens om hur vi ska utvecklas. Åtminstone jag ser enbart möjligheter och en stark potential, avslutar Kristian Svensson när han idag lägger locket på över säsongen 2024/25.
FAKTA / Elittruppens program fram till ligastarten i september:
Onsdag 2 april: Återsamling med möte, samtal, och träning.
“En siffermässig presentation av säsongen 24/25. Idéer och tankar kring vad som behöver förbättras inför 25/26. Vi har gott om tid till förändringar och utveckling. Viktigt att alla säger sitt”
Veckorna 15-25, fram till midsommar (21 juni). “Vi startar och avslutar med tester under en period med tre kollektiva träningar med boll i hall plus för varje individ tre planerade fyspass per vecka. Handbollspassen är inriktade på individuellt tänk, teknik och utveckling, samt på mindre avtal mellan få spelare”
Veckorna 26-29: “Semesterperioden är vi ifrån varandra som grupp. Men utrustade med pulsband och individuella program för löpning och gym som följs upp av fystränare Agne Bergvall”
Veckorna 30-31: “Återsamling och omstart (21 juli). Nya tester. Troligtvis ett ännu inte helt spikat helgläger. Den kollektiva handbollsträningen intensifieras.
Vecka 32: “Medverkan i Annliz Cup, Skövde HF:s internationella turnering i Idrottshallen, med tre matcher (7-10 augusti)”
Veckorna 34-35: “ATG svenska cupens gruppspel med tre matcher”
Veckorna 36-37: “Förhoppningsvis åttondelsfinaler i cupen. Annars får vi söka motstånd på annat håll”
Vecka 38: “Ligapremiär (17-18 september)”
Text: Kjell-Ove “KOA” Andersson
Foto: Viktor Ljungström