“Grattis IFK, till 1 000” del 5

Igår, den 13 december, jubilerade IFK Skövde med sin 1 000:e match i högsta handbollsligan. I svit sedan debuten 1990.
Vid en genomgång visar det sig att övriga 13 tränare i säsongens upplaga av Handbollsligan samtliga också har spelat mot IFK.
Vi frågade efter ett minne, en anekdot – och här är svaren:

MIKAEL FRANZÉN, 52, Alingsås HK
(Spelare i RIK 1994-03, nio SM-finaler, sju guld. Två SM-guld som tränare med IK Sävehof 2011 och 2012, samt ett med Alingsås HK 2014).

2022-02-05 Handboll IFK Sko?vde HK-Alingsa?s HK 34-25 Foto: Viktor Ljungstršm / Ljungstršm Photography ID2244

\”Matcherna i gamla Idrottshallen på 90-talet var verkligen prestigemöten. Med mycket hatkärlek. Enögd och patriotisk publik som befann sig nästan inne på planen. Härligt engagemang och alltid vibrerande stämning. Ja, kanske det bästa trycket alla tider i samtliga handbollshallar inräknat.

Vi förlorade många matcher med RIK i Idrottshallen. Men vi vann när IFK flyttade till Billingehovs ishall under slutspelen. Där ute kände vi oss inte lika inträngda, om ni förstår vad jag menar.

Skövde-publiken mer än dubblades. Ekonomin stärktes. Men laget förlorade sportsligt på flytten. Tack för den hjälpen! Jag vill samtidigt berömma alla starka karaktärer som fanns på 90-talet. Mats Ljungquist, Andreas Larsson, Jerker Nyman. Jerker var en hedersman. Vi tog och gav. Och det small rejält emellanåt. En gång råkade jag vispa till Andreas Larsson så att blodet började rinna ur näsan. Då blev det ett jäkla ståhej och snack om uppgörelse utanför planen långt efteråt. Fast det är en annan historia…\”

STIAN TÖNNESEN, 49, IFK Kristianstad
(Spelare i GF Kroppskultur 1996-97, spelare i IFK Ystad 1998-03, spelare i HK Malmö 2013-16. Plus tio säsonger i Bundesliga. Guldtränare i Kristianstad 22/23.

\”Min karriär som spelare i svenska ligan liksom började och slutade med Skövde-minnen. Först som 22-årig norrman, när jag hälsades välkommen till Sverige med varma servetter av mittförsvararna Jerker Nyman och Mats Ljungquist. Jag måste säga att jag hellre numera har sönerna Ljungquist som motståndare. De är trevligare än vad pappa var mot mig på planen…

Idrottshallen var förstås smockfull varje gång vi kom på besök. En trång skokartong, närmast omöjligt att hitta en liten yta. Amerikan Darick Heath kommer jag också ihåg. Liksom min landsman Vegard Samdahl. Trevligaste minnet är ändå när jag återvände efter sex års spel hos Magdeburg i Bundesliga. Som 40-åring – och satte avgörande målet i Arenan för Malmö. Där kändes enklare att spela än i Idrottshallen\”.

Härnäst i väntan på match 1 001 på tisdag (19 dec) hemma mot HF Karlskrona: Jerry Hallbäck, HK Aranäs, och Patrik Fahlgren, Hammarby IF.

Foto: Viktor Ljungström

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!