“Grattis IFK, till 1 000” del 6

I onsdags, den 13 december, spelade IFK Skövde sin 1 000:e match i högsta handbollsligan. I svit sedan debuten 1990.
Vid en genomgång visar det sig att övriga 13 tränare i årets upplaga av Handbollsligan samtliga också har spelat mot IFK.
Vi frågade efter ett minne, en anekdot – och här är svaren:

JERRY HALLBÄCK, 55 (just idag 16 december – grattis!), HK Aranäs:
(Spelare i RIK 1990-02, sju SM-guld. 28 A-landskamper. EM-guld 1994, VM-brons 1993. Sportchef i Sävehof, med SM-titlar.Tränare i Ystads IF).

\”IFK Skövde och jag debuterade i elitserien samtidigt, 1990. Det blev sedan ett antal möten under mina tolv år som spelare. Ja, snarare…fajter! Ett tusen seriematcher i svit för Skövdes vidkommande är mäktigt. Det är ändå alla semifinaler i SM-slutspel jag minns mest och bäst. Slog vi ut IFK sju gånger av sju möjliga…!?

Publikmatcherna på Billingehov gav en extra krydda. Det inträffade annars inte så ofta på den tiden att vi spelade för över 3 000 åskådare. Mäktigt.

Min personliga relation till IFK stavas Jerker Nyman. Vi möttes i många härliga bataljer. Gissa om jag blev extra stolt när hans brorsa (Jörgen), i egenskap av toastmaster, ringde och bad mig, av alla, att läsa in ett hyllningstal på band när Jerker gifte sig med sin Mia 2001. Sådan glimt i ögat står för både vänskap och respekt. Och ett minne för livet – både för Jerker och mig.\”

PATRIK FAHLGREN, 38, Hammarby IF:
(Spelare i IK Sävehof 2002-09, två SM-guld. Spelare i Hammarby 2017-19. Skyttekung 2017/18 med 193 mål. 53 A-landskamper, m.m.)

\”SM-finalen i Globen 2005 sticker givetvis ut som ett speciellt IFK-minne. Ett avgörande i en enda final igen efter några år med bäst av fem respektive tre matcher. Att vi dessutom avgick med segern med uddamålet gjorde ju inte saken sämre för en 20-årig Sävehof-kille.

Sett över tid är det annars rivaliteten man kommer ihåg. Roliga matcher, gott om publik. En slags hatkärlek mellan två stora föreningar som inleddes redan i A-pojkåren. Och sedan följde med i Skadevi Cup, Partille Cup, Lundaspelen och USM.

I finalen 2005 minns jag vår stora respekt för Dawid Nilsson. Under ungdomsåren kamperna mot jämnåriga Linus Lake, Fredrik och Joakim Larsson, Johan Sjöstrand med flera. Och att min mamma kommer från Tibro gjorde det extra roligt att vinna mot IFK Skövde…\”

Härnäst i väntan på match 1 001 (tisdag 19 dec) mot HF Karlskrona: Ola Lindgren, HF Karlskrona, och Oscar Carlén, Ystads IF.

Foto: Viktor Ljungström

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!