IFK-seger i cupen mot Ystad

IFK Skövde är halvvägs mot en kvartsfinalplats i ATG Svenska Cupen. Detta efter 31–28 mot Ystads IF.

– Ett styrkebesked, menar tränare Kristian Svensson.

IFK Skövde har blandat och gett i cupmatcherna och laget tog sig med minsta möjliga marginal till åttondelsfinal där den första av två spelades under söndagseftermiddagen i Arena Skövde.

Det var underläge 1–2 efter de inledande shootout-straffarna och 2–4 efter några minuters spel mot tippade topplaget Ystads IF, men hemmalaget segade sig ikapp och förbi vid ett par tillfällen. Det var dock skåningarna som var i ledning 15–14 efter den första halvleken. Det som skilde lagen åt var skyttet där gästerna var betydligt distinktare i avsluten.

Bra målvakter

Håvard Åsheim stod den första halvtimmen och Anton Hagvall i den andra halvleken. Hagvall stod för flera räddningar i matchslutet när matchen stod och vägde.

Den andra halvleken startade annars inte bra ur IFK-synvinkel. Redan efter ett par minuters spel ledde Ystad med 18–15.

– Det gäller att inte tänka på det som varit, men det är klart att spelarna känner igen sig, säger IFK-tränaren Kristian Svensson om parallellerna i raset i cupmötet mot Amo.

Nära fem mållösa Ystad-minuter bäddade dock för Skövde som med fyra raka mål vände till ledning 19–18.

– Skönt att vi redde ut det, konstaterar Kristian.

Två mål på 20 sekunder gjorde dock att IFK på nytt hamnade i underläge.

Tre raka hemmamål avgjorde

Ystad hade sedan 24–22 och flera chanser att gå ifrån ytterligare, men hemmaspelarna stretade på och dryga kvarten in i den andra halvleken var det utjämnat (24–24) och med mindre nio minuter kvar att spela var det IFK i ledning 26–25.

Lagen följdes åt innan hemmalaget kunde avgöra med tre raka mål fram till seger 31–28 under matchens sista minuter.

– Bakåt var det stabilt och många presterar bra i dag. Vi har också två bra målvakter, menar Kristian Svensson.

– Skönt att vi kan spela bra under 60 minuter. En jättebra insats av oss och ett styrkebesked för psyket. Vi vinner ju egentligen med fyra mål, konstaterar han.

IFK-tränaren vill dock inte dra för stora växlar av segern.

I Daniel Ekmans frånvaro fick Adam Ljungquist ett större ansvar.

– Det gjorde han bra, säger Kristian Svensson.

Piggt inhopp av Erik

Pris till bästa spelare i Ystad gick till Julius Lindskog Andersson. Han var tillsammans med IFK:s Jonas Samuelsson vassaste målskytt i matchen med nio mål. Erik Sääf gjorde ett piggt inhopp i den andra halvleken och noterades för tre mål.

Herman Dyberg var annars den som välförtjänt fick ta emot pris som bästa Skövdespelare.

Sammantaget gjorde IFK Skövde en riktigt bra match.

Åttondelsfinalens returmöte spelas i Ystad på onsdag.

Övriga åttondelsfinaler: Karlskrona-Hammarby 30-26, Alingsås-Kristianstad 22-30, Varberg-Aranäs 22-28, Kungälv-Guif 30-29, Skånela-AMO 29-29, Malmö-Sävehof 19-30, Hallby-Önnered 29-36.

Matchfakta

IFK Skövde–Ystads IF 31–28 (14–15)

Målen, IFK Skövde: Jonas Samuelsson 9, Herman Dyberg 5, Rex Blom 4, William Elovson 3, Adam Ljungquist 3, Jonas Burud 3, Erik Sääf 3, Markus Sjöbrink 1.

Ystads IF: Julius Lindskog Andersson 9, Hampus Karlsson 4, Oskar Joelsson 3, Linus Fermebrand 3, Kasper Palmar 3, Jakob Nygren 2, Anton Månsson 1, Philip Stenmalm 1, Mads Kalstrup Honore 1, Ebbe Stankiewicz 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 3×2 min.

Ystads IF: 6×2 min.

Domare: Niclas Widell och Jonas Åström.

Publik: 457 personer

Text: Thomas Wedin. Foto: Viktor ljungström. Webb: Annika Andersson/Marcus Dahl