IFK Skövde säkrade gruppsegern

Sen vändning av IFK Skövde tog laget till gruppseger i ATG Svenska cupen.

– Vi visade stark moral och avslutade bra, säger IFK Skövdes tränare Henrik Signell efter att 24–29 till slut blev till 33–30 på matchens sista tio minuter.

Åttondelsfinal väntar

Avancemanget till åttondelsfinal var redan säkrat inför torsdagskvällens möte mot IFK Ystad i ATG Svenska cupen i Arena Skövde. En hemmaseger skulle dock innebära en fördelaktigare fortsättning eftersom IFK Skövde då skulle lottas mot en grupptvåa.

Efter så kallad shoot out, där lag från lägre divisioner får lägga frilägesstraffar, hade gästande IFK Ystad en 3–0-ledning.

Ju längre halvleken pågick desto svårare fick skåningarna, som i våras åkte ur Handbollsligan, att få hål på IFK Skövdes försvar där målvakten Victor Bang fick upp ångan med flera räddningar i följd.

10–10 sattes förstås av nummer 10, Jonas Samuelsson, efter ett snabbt avkast.

Med klockan på 16.30 så gick IFK Skövde upp i ledning (11–10) för första gången i matchen. Målskytt var Kristian Svensson som var riktigt målhet under första halvlek.

Nio mållösa minuter

IFK Skövde gick fram till 15–11, men när hemmalaget hade en riktigt svag period med nio mållösa minuter gick IFK Ystad i kapp till lika läget 15–15 i paus.

Hemmalaget inledde den andra halvlek som man avslutade den första, det vill säga mållöst.

Men efter dryga minuter kom kvitteringen till 16–16 och minuten senare såg samme målskytt Viktor Hallén till att det åter blev hemmaledning.

Det var en riktigt målfabrikation i upptakten av den andra halvleken där det mesta gick i mål – för båda lagen. Efter sju minuter hade båda lagen gjort sex mål vardera.

Lagen växlade i ledning och följdes åt i målprotokollet fram till den trettonde minuten. Fem raka mål av gästerna gjorde hastigt och mindre lustigt att 24–23 blev till 24–28.

Då tog IFK Skövdes tränare Henrik Signell lagets andra timeout på bara tre minuter.

Fem måls underläge

IFK Ystad utökade till en femmålsledning, men efter nära nio mållösa minuter reducerade äntligen hemmalaget inte bara en gång utan fem gånger om och det blev bra fart på publiken som hjälpte fram Blåvitt seger.

Med tre och en halv minut kvar var det IFK Skövde i ledning igen. Lagkapten Fredrik Mossestad satte 32–30 på en målvaktsretur (skott Viktor Hallén) innan Bjarni Valdimarsson skruvade in 33–30 som blev slutresultat.

Förklaringen till vändningen?

Ett offensivt försvarsspel och flera räddningar av Bang i målet.

– Vi svajade och tänkte nog att det löser sig, men det gör det sällan. Vi behöver bli medvetna om vad det kostar när vi inte är skärpta och närvarande, menar Henrik Signell och fortsätter.

– Jag har valt att spela med många spelare. Vi byter mycket. Vi har en bred trupp och jag vill utnyttja det samtidigt som det också är jämnt på flera positioner.

9-1 i sista tio

Matchens sista tio minuter vinner hemmalaget med 9–1.

– Det har varit mycket upp och ner i matcherna. Det är mycket nytt med många nya roller. Vi visade bra moral i slutet, säger Signell.

– Vi hade ett momentum ett tag, men vi orkade inte hela vägen. Vi möter ju också topptvå i Sverige, konstaterar IFK Ystads tränare Sebastian Seifert.

Pris till bästa spelare gick i IFK Ystad till niomålsskytten Simon Ostersten. I hemmalaget utsågs Kristian Svensson till bästa spelare.

Efter helgen lottas åttondelsfinalerna.

Matchfakta

IFK Skövde–IFK Ystad 33–30 (15–15)

Målen, IFK Skövde: Bjarni Valdimarsson 6, Kristian Svensson 5, Viktor Hallén 5, Jonas Burud 4, Jonas Samuelsson 4, Fredrik Mossestad 3, Daniel Ekman 2, Rex Blom 2, Markus Sjöbrink 1, Adam Ljungquist 1.

IFK Ystad: Simon Ostersten 9, Christoffer Schnell 7, Jesper Johansson 4, Axel Eriksson 3, Philip Stävensjö 2, Truls Landgren 2, Svante Strömberg 1, Melvin Petersen 1, Linus Svensson 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 3×2 min. IFK Ystad: 2×2 min.

Domare: Michael Johansson och Markus Winberg.

Publik: 467 personer.

Text: Thomas Wedin foto: Viktor Ljungström

SEMESTERTIDER

Vecka 27-31 tar vi semester och sportkontoret håller stängt.Eventuella ärenden...