IFK tappade mot Amo i cupmötet

Andra halvlekens inledning fällde IFK Skövde mot Amo HK i ATG Svenska Cupens andra gruppspelsmatch.

Matchen slutade 25–35 (14–12) inför fina 809 åskådare.

– Det var tekniska fel och vi satte inget och det blev billiga mål bakåt, konstaterar IFK:s bästa spelare för kvällen, William Elovsson.

Tredje gånget gillt

Det blev lite tredje gången gillt för småländska klubben Amo från Alstermo när laget i våras tog steget upp handbollens högsta serie efter att ha snubblat på målsnöret säsongerna innan.

På onsdagskvällen gästade Amo Arena Skövde för gruppspelsmöte i ATG Svenska Cupen.

Efter den inledande shoot-outen (tre straffar vardera) var det hemmalaget i ledning (3–2). IFK var i ledning under princip hela den första halvleken. Bara vid ett tillfälle tilläts gästerna att både kvittera och gå förbi i målprotokollet. Då noterades IFK för sju mållösa minuter och Amo vände 7–9 till 10–9.

Ett par straffmissar (eller räddningar om man så vill) av hemmalaget bäddade ändå för 14–12-ledning efter första halvtimmens spel efter ett stabilt spel där gästerna hela tiden fick jobba hårdare för målen.

Nattsvart start på andra halvlek

Upptakten av den andra halvleken var inte alls bra ur ett hemmaperspektiv. Fem minuter in i den andra halvleken hade gästerna gjort fem mål – IFK noll.

Då tog IFK Skövdes tränare Kristian Svensson timeout.

Men raset fortsatte. Efter 13 minuters spel hade Amo en sjumålsledning (23–16).

Med kvarten kvar att spela bytte IFK målvakt när Anton Hagvall ersatte Håvard Åsheim.

Matchbilden var densamma. Amo gjorde mål samtidigt som hemmaspelarna fastnade i gästernas kompakta försvar där inte heller kantspelet gav någon större utdelning.

Kristian Svensson tog en ny timeout med elva minuter kvar att spela i ett försök att förändra matchbilden.

Tio mål i baken…

IFK låg ett tag under med åtta bollar (18–26). Fyra raka mål tände hemmapubliken, men klockan tickade på och IFK Skövde-spelarna orkade inte komma närmare. I stället rann det i väg åt andra hållet och smålänningarna vann med tio mål.

– Jag är inte överraskad att vi vinner. Vi har ett bra material, säger Amo-tränaren Andreas Stockenberg.

– Vi fick bra träff i försvarsspelet samtidigt som vi inte hade några tekniska fel och där går matchen för Skövde. I lördags var vi i källaren (förlust mot Tyresö) och nu var vi väldigt revanschsugna. Skövde har ett bra lag, men vi räds inte att åka hit. Vi spelade smart och vi var bra i dag.

I hemmalaget var 21-åringen William Elovsson bäst, men det hjälpte inte.

– Skönt att ha en chans kvar. I den andra halvleken kändes det som om vi blev lite nonchalanta och vi satte inget framåt och det blev billiga mål bakåt, säger femmålsskytten.

Så var det.

Noterbart; Amo:s målvakt, Nikola Matovic, räddade tre IFK-straffar och var den som starkt bidrog till gästernas seger.

För att ta sig vidare till åttondelsfinal måste IFK Skövde besegra Tyresö i gruppspelets avslutande omgång lite beroende på hur det går för Amo. Matchen mot Tyresö spelas borta på lördag.

 

Matchfakta

IFK Skövde–AmoHK 25–35 (14–12)

Målen, IFK: William Elovsson 5, Jonas Samuelsson 4, Daniel Ekman 3, Adam Ljungquist 3, Jonas Burud 3, Erik Sääf 3, Viktor Hallén 2, Markus Sjöbrink 2.

AMO: Samuel Lindberg 5, Anders Forsell Schefvert 5, Vasko Sevakjevic 4, Minik Dahl Hoegh 4, Erik Östling 4, Anders Christiansen 4, Felix Tyberg 3, Jonas Jensen 3, Lynx Beverskog 2, Arnar Birkir Halfdansson 1.

Utvisningar, IFK: 3×2 min.

AMO: 3×2 min.

Domare: Kenneth Cardell och Markus Winberg.

Publik: 809 personer

text: Thomas Wedin Foto: viktor Ljungström

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!