IFK till kvartsfinal i ATG Svenska cupen

Bjarni Valdimarsson gjorde elva mål när IFK Skövde besegrade Önnered med 35–31 (20-18) i torsdagskvällens åttondelsfinal i cupen.

– Vi satte oss i bra lägen. Det fungerade bra, konstaterar han.

Framför allt i den andra halvleken då nio av Bjarnis mål kom.

Tufft spel återigen

Vinna eller försvinna var det som gällde efter det oavgjorda resultatet senast. Returmötet i åttondelsfinalen av ATG Svenska cupen blev likt det första mötet i Önneredshallen förra veckan. Det var tufft spel och domarparet delade ut två röda kort i den första halvleken. Först var det ÖHK:s Mishels Liaba som fick lämna planen efter att ha gått för hårt åt Kristian Svensson. Bara ett par minuter senare (efter 17.25) var det IFK:s Jesper Jensen som fick respass upp på läktaren.

Matchen kantades av fysiskt spel och mycket ”spring” åt båda håll och någon större handbollsmatch var det inte.

Upp och ner…

IFK Skövde hade några korta perioder med bra kontroll i försvarsspelet och i det offensiva spelet. Perioder som blev både fler och längre efter pausen.

– Det tar ett tag att hitta till en jämn och hög nivå. Vi har ändrat i spelet och måste göra mål på andra situationer. Det måste få ta tid även om man önskar att vi varit längre fram, säger IFK Skövdes tränare Henrik Signell.

I avsaknaden av skadade spelfördelaren Daniel Ekman får andra spelare kliva fram.

– Nu styrde Linus Gustavsson och Adam Ljungquist spelet. Kristian Svenssons ledaregenskaper är också väldigt viktiga just nu, säger Signell.

Efter de inledande shoot out-straffarna var det lika-läge (3–3).

Jämn första halvlek

Lagen följdes mer eller mindre åt i målprotokollet under den första halvleken med liten fördel IFK Skövde som hade några lägen att rycka utan att riktigt lyckas. I paus var det hemmaledning 20–18.

14 minuter in i den andra halvleken hade IFK gått fram till 29–22 och var på väg mot ett säkert cupavancemang.

I ÖHK-hallen var det Önnered som hade greppet, men en sen kvittering på straff bäddade för 28–28.

Den här gången var förhållandet det omvända.

Med tre minuter kvar att spela var de sju målen bara ett (31–30).

Och då hade Alexander Skoog ändå räddat en straff på sitt enda inhopp i IFK-målet som annars vaktades av Victor Bang.

\"\"

Bra slutspurt

Tre mål av Bjarni Valdimarsson och ett av Kristian Svensson fastställde slutresultatet till 35–31.

– Vi krigade oss till segern. Jag förväntar mig inte att allt ska gå på räls. Anfallsmässigt var det bra och vi ska komma ihåg att Önnered gör många mål i sina matcher och de är ett mer taktiskt och spelande lag än tidigare, säger Henrik Signell.

I våras tvingades ÖHK kvala för att behålla sin plats i Handbollsligan.

Det vill man inte göra den här säsongen.

– I perioder gjorde vi det väldigt bra i andra situationer var vi lite för tafatta, säger ÖHK:s tränare Pontus Wiklund som ser sitt lag gör framsteg hela tiden och inte blir något kvallag om man får tro Pontus själv.

Pris till bästa spelare gick inte helt oväntat till Bjarni Valdimarsson. Hos Önnered var det Pelle Segertoft som fick utmärkelsen.

Kvartsfinalerna i ATG Svenska cupen spelas i mitten av oktober i ett hemma- och bortamöte.

Men innan dess drar Handbollsligan igång.

På fredag 16 september väntar seriepremiär för IFK Skövde då Hammarby gästar Arena Skövde.

Matchfakta

IFK Skövde–Önnereds HK 35–31 (20–18)

Målen, IFK Skövde: Bjarni Valdimarsson 11, Viktor Hallén 5, Kristian Svensson 5, Jonas Samuelsson 4, Markus Sjöbrink 3, Adam Ljungquist 3, William Elovsson 1, Fredrik Mossestad 1, Linus Gustavsson 1, Rex Blom 1.

Önnered: Andreas Berg 7, Pelle Segertoft 6, Elias Lundstad 4, Markus Thorbjörn 4, Hugo Forsberg 4, Johan Blickhammar 3, Joseph Helgesson 2, David Sandberg 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 5×2 min. Önnereds HK: 3×2 min.

Domare: Rickard Canbro och Jasmin Kliko.

Publik: 438 personer.

Text: Thomas Wedin Foto: Viktor Ljungström

SEMESTERTIDER

Vecka 27-31 tar vi semester och sportkontoret håller stängt.Eventuella ärenden...