Jubel efter IFK Skövdes sköna vändning

IFK var illa ute mot HK Malmö. Men underläge med sex mål i andra halvlek vändes till seger 30–27 (12-14).

Bäst i hemmalaget var utan tvekan Adam Ljungquist.

IFK Skövde hade ingen bra matchinledning i mötet mot HK Malmö på onsdagskvällen i Arena Skövde. Det skulle dröja över tio minuter innan publiken fick jubla efter ett kontringsmål av Viktor Hallén. Då hade Malmö gjort sex…

IFK-tränaren Henrik Signell gjorde några byten, där bland annat pigge och orädde 18-åringen Linus Gustavsson, fick mycket speltid i det offensiva spelet.

Stort underläge krympte

Ett betydligt högre tempo i anfallet mot ett ”tungt” Malmö-försvar gjorde att gästernas försprång, som ett tag var sju mål (11–4), krympte, mycket till följd av tio mållösa minuter.

Med knappa tre minuter kvar av den första halvleken var det utjämnat (12–12). Skåningarna kunde dock gå fram till en tvåmålsledning efter den första halvleken.

Inledningen av den andra halvtimmen blev lik matchinledningen. HK Malmö hade tio minuter in i densamma återigen en sexmålsledning (21–15), men det räckte inte.

– Det blev ryckigt med utvisningarna. Vi gjorde några billiga tekniska fel och IFK fick kontra, summerade Malmös tränare Björn Sätherström som konstaterade att lagets start i de båda halvlekarna var riktigt bra.

Men som sagt, räkna inte ur IFK Skövde.

Ledning för första gången fem minuter före slutet

Fem minuter från slutsignalen var det, hör och häpna, Blåvit ledning för första gången i matchen. Först kvitterade Erik Sääf och 30 sekunder fixade Adam Ljungquist IFK:s ledningsmål till 26–25. Samme Ljungquist, som också utsågs till bästa hemmaspelare, utökade hemmaledningen. Det blev till slut seger med 30–27.

– Det var många borta och det var roligt att få spela mycket och inte bara i anfallet, säger han.

Trion Ljungquist, Linus Gustavsson och Erik Sääf var lyckosam i spelet och också i målprotokollet med Adam som åttamålsskytt och Sääf som sexmålsskytt.

Främste målskytt i IFK Skövde var dock kantspelaren Viktor Hallén med nio mål.

Upp och ned…

– Det var markanta dippar och toppar, men vi har vänt många matcher. Vi visade bra karaktär och moral. Den här vändningen var väldigt stark. Det var häftigt av oss. Vi släppte på handbromsen och fick utdelning, säger IFK Skövdes tränare Henrik Signell.

– Vi pratade om vår bredd i truppen innan matchen och i efterhand hade det betydelse. Vi letade lite för att få till det. Det går inte att sätta in vem som helst i anfallet och försvaret.

Signell och IFK hittade rätt och starten på Handbollsligan har varit bra. Efter tre spelade matcher är IFK Skövde fortsatt obesegrat.

Bang 50 procentig

Nye målvakten Milan Bomastar inledde i IFK-målet. Med 20 minuter kvar fick Victor Bang ta över ansvaret. Bang räddade fem av tio Malmöavslut.

IFK Skövde saknade flera spelare, bland annat niometersskytten Bjarni Valdimarsson.

– Men jag är hoppfull om att han kan vara tillbaka på lördag, säger Henrik Signell.

Då väntar Lugi borta.

Noterbart är att IFK-fostrad spelare, Hugo Stuivers, återfinns i Malmö efter två år i allsvenskan.

– Jättekul att få komma hit och spela inför mycket publik och möta gamla lagkamrater. Trist att förlora, men det var vår bästa match hittills, säger 21-åringen som noterades för fyra mål.

Till bästa spelare i Malmö utsågs Magnus Persson.

Nästa hemmamatch spelas söndag 9 oktober den gångna säsongens svenska mästare, Ystads IF, gästar Arena Skövde.

Matchfakta

IFK Skövde–HK Malmö 30–27 (12–14)

Målen, IFK Skövde: Viktor Hallén 9, Adam Ljungquist 8, Erik Sääf 6, Markus Sjöbrink 2, Jonas Samuelsson 2, William Elovsson 1, Linus Gustavsson 1, Rex Blom 1.

HK Malmö: Magnus Persson 6, Anton Blickhammar 6, Hugo Stuivers 4, Inge Aas Eriksen 4, Max Santos 2, Charles Hugoson 2, Tim Hilding 1, Love Sundewall 1, Adam Tumba 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 7×2 min. HK Malmö: 7×2 min.

Domare: Andreas Isén och Johan Markeby-Redén.

Publik: 1 104 personer

Text: Thomas Wedin Foto: Viktor Ljungström

SEMESTERTIDER

Vecka 27-31 tar vi semester och sportkontoret håller stängt.Eventuella ärenden...