KÄMPAINSATS GAV IFK-SEGER I MALMÖ

#66 Rex Blom

IFK Skövde är kvar på den så viktiga fjärdeplatsen inför torsdagens sista omgång i Handbollsligan. Måndagskvällens bortamöte med HK Malmö slutade med IFK-seger 23-21 (16-16) efter en mycket dramatisk och målfattig andra halvlek.

– Vi kämpade och krigade och det gav härlig vinst, summerade Daniel Ekman inför TV-kameran efter matchen.

Svängig första halvlek

IFK började bäst, men efter en kvart hade Malmö gått upp i ledning för första gången. Då trädde Rex Blom fram! Med fyra raka mål från Rex vände matchen och ledningen var till och med fyra bollar (14-10) innan Malmö kom tillbaka och avslutade första halvlek med 6-2. Lika i paus 16-16.

Målvakternas halvlek

Andra halvlek blev målfattig och mycket av ett ställningskrig. Målvakterna Anton Hagvall och Malmös Ebbe Håkansson storspelade också. Med en kvart spelad var ställningen 20-20 och följdes av en lång period utan mål från något håll. Rex Blom och Daniel Ekman gav IFK ledningen med 22-20, Adam Tumba reducerade och slutminuten blev dramatisk. Tre sekunder före full tid kunde Viktor Hallén definitivt avgöra.

Kämpainsats

Anton Hagvall fick helt rätt pris som IFK:s bäste med räddningsprocent på 40. Rex Blom ska förstås också hyllas. Han gjorde nu fem mål – lika många som han gjort på hela säsongen tidigare. Fyramålsskyttarna Jonas Burud och Daniel Ekman får också stoat plus – inter bara för målen. Jonas Samuelsson gjorde sin 200:e elitmatch i IFK, men fick nöja sig med två straffmål denna gång.

Ebbe Håkansson med 50 procent i räddningar och Adam Tumba, som gjorde åtta mål i första halvlek, var mest framträdande tillsammans med Truls Grøtta i Malmö.

Slutomgång

Handbollsligan slutspelas alltså på skärtorsdag med följande spelprogram:

Ystad-Önnered, Hammarby-Eskilstuna Guif, Aranäs-Malmö, Karlskrona-Sävehof Kristianstad-Hallby, Alingsås-Amo och IFK Skövde-Lugi. Gemensam matchtid 19.00.

IFK ligger nu på fjärde plats, en poäng före Kristianstad – sannolikt blir det dessa lag i kommande kvartsfinal. Favör av extra hemmamatch är naturligtvis oerhört viktig och IFK behöver allt tänkbart stöd i mötet med ett Lugi som har så mycket att spela för i slutomgången. Lugi har nu samma poäng som Aranäs och ett av lagen åker ur Handbollsligan.

Matchfakta

Mål: IFK Skövde HK: Rex Blom 5, Jonas Burud 4, Daniel Ekman 4, Viktor Hallén 3, Jesper Jensen 2, Adam Ljungquist 2, Jonas Samuelsson 2 och William Elovson 1.

HK Malmö: Adam Tumba 9, Truls Grøtta 4, Max Santos 3, Alfred Olsson 2, Magnus Persson 2 och Christoffer Schnell 1.
Utvisningar: Skövde 4, Malmö 3. Straffar: Skövde 3, Malmö 2.

Domare: Niclas Persson och Mikael Svensson.

Matchens lirare: Skövde Anton Hagvall, Malmö Ebbe Håkansson.