KOA\” betraktar och spekulerar:

IFK i unikt sällskap – slutspelet en bonus

I väntan på ligaspelets summering, om IFK blir femma, sexa eller sjua i tabellen, och jakten på SM-titeln tar vid: Till hösten spelar IFK Skövde i landets högsta handbollsliga för 34:e säsongen i följd sedan 1990/91.

Mäktigt…och smått magiskt!!!

Man glömmer kanske inte bort…men i takt med förväntningar och krav är det lätt att vifta undan vad IFK & Handbollsfabriken stått och står för.

Då avses inte innebörden i Idrotts- Föreningen Kamraterna – utan prestationerna som uppnås år efter år oavsett vilka generationer som styr i kulisserna, ställer med det dagliga, och spelar i IFK-familjen. Och som med gemensamma krafter, uppoffringar och värderingar till sist engagerar och inte minst underhåller långt fler än kommunen Skövdes invånare.

Olika motståndare

Låt oss ta ett exempel som perspektiv på vilken nivå och plattform den blåvita rörelsen faktiskt befinner sig.

I skrivande stund är det endast (jumboplacerade) RIK, samt IK Sävehof och IFK Skövde som hängt med i elitligan i obruten svit sedan 1990.

Några konkurrenter från detta historiska anno dazumal har åkt jo-jo mellan lägre divisioner och finrummet. Andra har aldrig nått tillbaka efter nedflyttning. Och ett par föreningar har tyvärr försvunnit helt och hållet. Totalt har IFK stött på 45 motståndare (se bonusinfo 1). Men i Skövde är himlen fortfarande blå, tack vare IFK!

Bäst när det gäller

Fjolårets SM-finalist tippades för ett drygt halvår sedan av en samstämmig tränarkår vid den så kallade upptaktsträffen, att komma femma. IFK ligger femma inför fredagens upplösning. Och med erövrad slutspelsplats för 24:e gången på fickan (se bonusinfo 2) ligger nu vägen öppen för en intressant avslutning.

Det som såg så ljust ut i oktober, efter elva insamlade poäng av 14 möjliga, följdes av några mörkare moln, tills vändningen kom lagom till upplösningen. En IFK-säsong i dur-moll-dur, alltså. Men tränare Signells gäng har hittills, med något undantag, varit bäst när det gällt som mest. En formel som inte minst motståndare ogillar.

56 procent egna produkter

Slutspelschanserna då? Ja, spekulera själva:

* IFK har hemma i Arenan vunnit mot tabellettan (Kristianstad), tvåan (Sävehof), trean (Ystads IF) och fyran (Hammarby). Skalper att bära med sig när det nu vankas knock-out-spel i bäst av fem matcher.

* IFK har erövrat poäng i sju bortamatcher av tolv, kryssat i totalt fem matcher, och gått segrande med uddamålet från fyra jämna fajter. Är ganska svårslaget, med andra ord…!?

Mer IFK-statistik:

* 22 blåvita spelare har medverkat i Handbollsligan under säsongen. 13 av dessa (58 %) är uppflyttade efter fostran och spel med ungdomshandboll i IFK-familjen. Totalt fem spelare har varit inskrivna i protokollet vid samtliga 25 matcher (Victor Bang, Rex Blom, Jonas Burud, Adam Ljungquist, Jonas Samuelsson).

Ur minnesbanken är det två saker som sticker ut.

Viktigaste målet:

Viktor Halléns kantavslut från \”minusvinkel\” i bortamötet mot Önnered den 11 december. Matchklockan stod på 59.58. IFK, som då gått segerlöst i sju matcher, vann med 28-27.

Viktigaste segern:

Fyrapoängsmatchen mot RIK den 8 februari. Ett pressat IFK var plötsligt indraget i snacket om negativt kval. Åkte ner till Lejonets kula och vann med 27-26. En triumf som därefter banat väg till nio poäng av tolv möjliga fram till nu.

Påkopplade skallar

Säsongens resultatmässiga svängningar kan både förklaras och egentligen inte. Trollstaven för utförande av handbollsspel är inte uppfunnen ännu. Kanske finns recept för fysträning och 6-5-spel – men i grund och botten handlar det om att alltid ha påkopplade skallar vid rätt tillfällen och låta Jaget underordna sig Laget. Men så finns faktiskt även motståndare som kan vara rätt så duktiga, rent av bättre…även om sånt känns svårt att acceptera för en trogen supporter.

Hittills har emellertid ingen lyckats sparka ut IFK Skövde från handbollens finrum sedan entrén för 33 år sedan.

Betraktare: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson  Foto: Viktor Ljungström

Bonusinfo (1)

Inför säsongen 1990/91 bytte IFK Skövde, BK Söder och IFK Kristianstad plats i elitserien med nedflyttade Vikingarnas IF, Katrineholms AIK och HK Cliff. Övriga klubbar under premiärsäsongen var Drott, Lugi, Sävehof (upp 1987), Irsta, Ystads IF, RIK (upp 1983), Saab, Guif, HP Warta.

Därefter har tillkommit följande motståndare för IFK fram till nu:

IFK Karlskrona, Växjö, Ludvika, Stockholmspolisen, V Frölunda, Linköpings Lejon, Stavsten, Kroppskultur, Polisen/Söder, Lysekil, Alingsås (upp 1998), IFK Ystad, IFK Tumba, Wasaiterna, H43, Önnered, Hammarby, Djurgården, IFK Malmö, Heid, Lindesberg, Heim, IFK Trelleborg, HK Malmö, OV Helsingborg, Aranäs, Caperiotumba, Skånela, Rimbo, Ricoh, HIF Karlskrona, Solna AIK, Varberg samt Hallby.

Bonusinfo (2)

IFK Skövdes placeringar i elitserien och Handbollsligan genom åren.

1991-2000: 7-2-5-6-3-3-3-4-3-3.

2001-2010: 7-4-5-2-1-4-6-9-9-7.

2011-2020: 4-5-10-10-11-11-9-10-3-3 (avbruten pga pandemi).

2021-2023: 4-2-?

 

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!