PREMIÄR-EXTRA

\"\"

 

Han har mött IFK många gånger sedan han lämnade Skövde för Kristianstad 2018.
Men denna gången sker det i en ny skepnad.
Från blåställ via orange spelar Alfred Ehn, 28, nu i HK Önnereds gröna matchtröja.

Måndagens efterlängtade seriepremiär för IFK sker alltså i Göteborg. Mot ett rejält hårdsatsande Önnered som aldrig nått SM-slutspel. I rekryteringen av nya, etablerade, spelare för att bryta ny mark är förre IFK-aren Alfred Ehn en viktig pjäs:
– Det känns som att det är något extra som är på gång i föreningen, erkänner han. Visst skiftar jag från en regerande mästarklubb. Men Önnereds satsning kittlar. Även om det sker på andra och deras lite mindre, men välmående villkor, jämfört med Kristianstad. Och höstens matcher har gett mersmak med åtta segrar av åtta möjliga, varav fem i cupen.

 

REJÄL BREDDNING AV ÖHK-TRUPPEN
Med bl.a ex-proffsen Pontus Zetterman och Marcus Norrbrink, samt hemvändaren Anton Blickhammar, och 198 cm långe norrmannen Benjamin Berg, på listan över nyförvärv tippas göteborgarna före IFK Skövde i sluttabellen.
– Det är rimligt att tro, tycker \”Affe\”. Vi har en väldigt bred trupp där konkurrensen blir stor på skapligt hög nivå. Jag hoppas få dela på speltiden med Andreas Berg, som verkligen är etablerad. För mig personligen (och sambon Filippa) har miljöomställningen dessutom funkat jättebra så här långt.

Din första flytt gick från hemstaden/bandystaden Lidköping till Skövde för tolv år sedan?
– Bandy var inte min grej. Jag var andraårs A-pojk, sökte och fick en plats på handbollsgymnasiet. Med bra och tuff träning direkt. Fick så småningom träna med elitlaget under Henrik Schneider. Hela flyttpaketet var en utvecklande skola i dubbel bemärkelse. Inför säsongen 2013/14 lyftes jag sedan upp till A-truppen som 18-åring.

…med både då och fortfarande nutida IFK-bekantingar som Robert Arrhenius, Kristian Svensson och Jonas Samuelsson som lagkompisar (se \”trupp-fakta\” nedan)?
– Ja, ha, ha. Det var stort då. Även Jonas Källman och Rasmus Wremer fanns ju med. Stjärnor, fd utlandsproffs, landslagsmän man läst om och sett upp till. Och jag började faktiskt som mittnia innan en skada på en lagkompis skickade ut mig på vänsterkanten. Men tyvärr nådde vi inte SM-slutspel en enda gång under min tid i Skövde. Det har gått bättre senare.

\"\"

 

Har du annars kvar signumet som \”kvicksilver och måltjuv\” efter 277 matcher/650 mål i högsta serien?
– Det hoppas jag. Snabbheten är fortfarande min styrka. Trots att jag tvingades till två operationer i samma knä under 2020.

Även utanför planen har du börjat \”ett nytt liv\”?
– Tillbaka till skolbänken, jo! Jag pluggar numera ekonomi här i Göteborg. Började lite smått redan i Kristianstad med lite fristående kurser, men handbollen där tog mycket av dagtiden då hela truppen var heltidsproffs.

Slutligen – din kontakt med Skövde i september 2023?
– Det finns starka band genom att min syster, Julia, är sambo med förre IFK-kaptenen Adam Samuelsson. Vi träffas regelbundet. Annars är väl kontakten mest ytlig. Men det ska bli kul att möta Jonas Samuelsson igen. Man-mot-man i en duell på kanten. Det såg man inte komma för tio år sedan då vi möttes på träning.

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson
Foto: Viktor Ljungström/Svenska Handbollslandslaget

 

TRUPP-BONUS
Så här såg IFK Skövdes elitserietrupp ut när 18-åringen Alfred Ehn debuterade i den dåvarande elitserien för tio år sedan, säsongen 2013/14.
Målvakter: Robert Lechte, Joakim Svensson.
9-metersspelare: Tobias Warvne, Filip Källman, Joel Järlfors, Linus Lake, Adam Samuelsson, Kristian Svensson samt ALFRED EHN.
6-meterspelare: Jonas Källman, Rasmus Wremer, Fredrik Arvidsson, Max Skog, Robert Arrhenius, Markus Hagelin, Robin Wärn, Jonas Samuelsson, Christoffer Eriksson.
Spelande tränare: Robert Arrhenius. Tränare: Peter Johansson.
Ligaplacering: 10:a.

 

PREMIÄR-FAKTA
Premiäromgångens sju matcher är utspridda över hela sex dagar enligt följande.
Fredag: Karlskrona-AMO, 27-31.
Lördag: Hallby-Kristianstad.
Söndag: Aranäs-Guif.
Måndag: Önnered-IFK Skövde.
Tisdag: Ystad-Sävehof.
Onsdag: Alingsås-Lugi samt Hammarby-Malmö.
Nästa lördag, 23 september kl. 18:00, har IFK sin hemmapremiär mot Alingsås.

 

\"\"

SEMESTERTIDER

Vecka 27-31 tar vi semester och sportkontoret håller stängt.Eventuella ärenden...

Läs Mer

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!