Rafflande när Ystads IF besegrades

IFK Skövde tog revansch för SM-finalförlusten i våras. Det blev 28–27 (13-10) mot Ystads IF på söndagseftermiddagen efter dramatiska slutminuter.

– En bra match. Tufft, tätt och fysiskt, summerar Skövdes tränare Henrik Signell.

Största publiken

Säsongens största publik, 1 342 personer, fick se en underhållande handbollsmatch mellan förra säsongens SM-finallag IFK Skövde och Ystads IF. Den här gången med IFK Skövde som segrare efter en dramatisk avslutning där gästerna sånär fick med sig en poäng till Skåne men där man brände kvitteringsläget i matchslutet.

Försvarsresen Markus Sjöbrink, som utsågs till bästa IFK Skövde-spelare, förmedlade en tydlig känsla på presskonferensen.

– Det kändes inte som om det vore kört om vi missade i anfallet i slutet. Vi visste att vi har en chans till i försvaret, säger han.

Den goda känslan visade sig stämma. Ett misslyckat IFK-anfall bäddade för ett oavgjort resultat. Men IFK stod pall.

Två bra lag

– Vi vill vinna varje match. Det räcker med att det är två poäng att spela om. Jag tänkte inte det som en revansch-match. Det är två bra lag som delvis tar ut varandra och båda lagen får jobba för sina mål. Handboll är ju också en kampsport. Det brukar svänga mer. Lite extra skönt att gå segrande ur den duellen i matchen, menar IFK-tränaren Henrik Signell.

IFK Skövde fick bra utdelning i matchupptakten. Ett effektivt defensivt spel bäddade för att par snabba kontringsmål och en 3–0-ledning direkt.

SM-guldmedaljörerna från Skåne har haft en trög start i serieinledningen, med blott en seger på de fyra inledande matcherna, hämtade visserligen in underläget till 4–4, men fick fortsätta jaga matchen igenom.

Hemmalaget hade fyra måls ledning som mest (8–4). I paus var det tre måls ledning (13–10).

Tre måls marginal

Samma marginal var det vid flera tillfällen i den andra halvleken också, men IFK Skövde hade svårt att hänga av gästerna som under matchens sista tio minuter fick lite ”lättare” mål än IFK och hängde med mycket tack vare ett distinkt och effektivt skytte.

Med tre minuter kvar var Ystad ikapp (26-26).

Det tog dock bara åtta sekunder innan IFK genom Jonas Burud såg till att IFK Skövde återtog ledningen som laget aldrig släppte.

– Vi saknar lite självförtroende när vi fick chansen. Vi visade moral och glöd och vi var med hela vägen, men tog inte vara på möjligheterna, säger Ystads tränare Oscar Carlén.

Två mål på tio sekunder

Apropå snabba mål; Bjarni Valdimarsson gjorde två. På tio sekunder i den första halvleken…

IFK Skövde är fortsatt obesegrat efter fem omgångar.

– Vi har flera olika matchvinnare, konstaterar Henrik Signell.

Mot Ystad var unge Viktor Siem hundraprocentig från sin vänsterkant när han fick chansen. Fyra mål noterades han för och Viktor fick också ta emot sponsorpriset.

Burud femmålskytt

Kristian Svensson kom inte till spel den här gången. Jonas Burud -den vänsterhänte niometersspelare som är ny för säsongen – fick stort förtroende  och tog väl vara på detta. Jonas gjorde fem mål och sin klart bästa match i IFK-tröjan.

-Det var givetvis trevligt med matchtid. Jag trivs väldigt bra i den här miljön och det är förstås fint att kunna vara med och bidraga, tyckte en glad norrman efter matchen.

Men det fanns fler spelare att nämna. I den första halvleken hade Victor Bang över 50 räddningsprocent. Lägg därtill ett bra försvar med Markus Sjöbrink i täten.

Till bästa spelar i Ystad utsågs målvakten Niklas Kraft.

Onsdag 19 oktober spelas en tidig seriefinal då IFK ställs mot Kristianstad borta.

Nästa hemmamatch spelas måndag 24 oktober då RIK gästar Arena Skövde.

Matchfakta

IFK Skövde–Ystads IF 28–27 (13–10)

Målen, IFK Skövde: Bjarni Valdimarsson 5, Jonas Burud 5, Viktor Hallén 4, Viktor Siem 4, Adam Ljungquist 4, Rex Blom 2, Erik Sääf 2, Jonas Samuelsson 1, Markus Sjöbrink 1.

Ystads IF: Jonathan Svensson 5, Julius Lindskog Andersson 4, Jakob Nygren 4, Linus Fernebrand 3, Anton Månsson 2, Christoffer Svensson 2, Kim Andersson 2, Hampus Karlsson 2, Mikael Helmersson 2, Philip Stenmalm 1.

Domare: Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik.

Publik: 1 342 personer.

Text och foto: Thomas Wedin

SEMESTERTIDER

Vecka 27-31 tar vi semester och sportkontoret håller stängt.Eventuella ärenden...