Rekordmånga IFK-fostrade i spelartruppen

\"\"


Två tredjedelar av elit-truppens spelare har fostrats av IFK Skövde Handboll.
När Handbollsligan Herr drarigång i september är det med en 21 man stor trupp. Tio av dem har IFK som moderklubb ytterligare fyra har fått sin skolning i truppen sedan A-pojkstiden. Endast sju av spelarna i truppen kommer ”utifrån”.

– Det är fantastiskt och något som alla IFK-are måste vara stolta över. Det säger ungdomsansvarige Krister Billström. Han kan presentera imponerande siffor kring IFK:s verksamhet i Handbollsfabriken, som så lyckosamt fostrat så många duktiga handbollsspelare.


500 aktiva ungdomar

– Inför den kommande säsongen räknar vi med drygt 500 aktiva ungdomar från bollek upp till juniorspelare. Dessa barn och ungdomar har ett hundratal ledare som ideellt arbetar med IFK, berättar Krister Billström.

Bland alla ledarna finns det många med ett eget förflutet som elitspelare.

– Vi arbetar kontinuerligt med att utbilda våra ledare och ge mer stöd för att de ska kunna utveckla våra unga spelare, säger Krister Billström och konstaterar att det också resulterar i att många barn i ungdomslagen fortsätter i föreningen i olika funktioner även om de inte vill eller kan bli elitspelare.

 

\"\"


Nya satsningar

Handbollsfabriken som fostrat så många blåvita ungdomar satsar nu vidare.

– I höst fortsätter vi med ett målvaktsprojekt där unga målvakter får extra inspiration. Sen har vi ett fysprojekt. Där arbetar vi med nye fystränaren Agne Bergvall i syfte att jobba med förebyggande åtgärder anpassat för de olika åldersgrupperna.

IFK har också framgångsrikt arbetat med utveckling och satsat på att få tillbaka de spelare som startat i Skövde, gjort utlandskarriärer, och sedan kommit tillbaka som blåvita förebilder.

Förutom i årets speciella elittrupp kan noteras att såväl huvudtränare Kristian Svensson som biträdande tränaren Robert Arrhenius har IFK Skövde Handboll som moderklubb.

 

\"\"

 

Fostrade i Skövde
I truppen inledde följande spelare sin karriär i IFK: Erik Sääf. Linus Gustavsson, Isak Borg, Theodor Lindahl, Simon Brodow, Victor Ljungquist, Adam Ljungquist, Jonas Samuelsson, William Elovsson och Oskar Palm. Som A-pojkar kom Herman Dyberg (moderklubb Falköping), Jacob Gustavsson (Country), Jesper Jensen (Tibro) och Victor Siem (Country).

 

Från andra håll…

I truppen ingår även Håvard Åsheim (moderklubb Langhus IL), Anton Hagvall (Kungälv HK), Markus Sjöbrink (Eksjö BK), Viktor Hallén (Sannadals HK), Daniel Ekman (Eskilstuna Guif), Rex Blom (HK Tyrold) och Jonas Burud (Elverum Håndball).

Text: Annika Andersson
Foto: Viktor Ljungström

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!