För 34:e säsongen i följd kom IFK Skövde till spel i handbollens högsta liga.
En seriepremiär utan riktig segerchans mot hårdsatsade Önnereds HK.

IFK föll med klara 34-27 när missade målchanser radades upp på löpande band.

– Det håller inte att bränna så mycket.
Det var den samstämmiga kommentaren i det blåvita lägret efteråt. Inga andra bortförklaringar hördes trots en vecka med skador, sjukdomar och därmed ett antal frågetecken ända fram till avkast.
– Spelmässigt skapar vi massor med bra lägen. Men vi gör också deras målvakt (Sebastian Abrahamsson, 19 räddningar) väldigt bra, tycker Jonas Samuelsson som var kvällens stora undantag. Och glädjeämne.
Jonas (bilden) satte elva bollar på tolv avslut och var således blott en bom från att vara hundraprocentig. Lagkamraterna missade desto mer.
15 avslut före paus och ytterligare elva stycken under den andra halvleken. 27 gjorda mål och 26 brända lägen genererar inga poäng. I synnerhet inte när motståndarna håller nere sina bortskjutna skott till hälften (13).
Jonas Samuelsson igen:
– Samtidigt har vi häng ända fram till 20-22 nånting. Sedan rann det tyvärr iväg.

EHN SATTE TRE RAKA
Önnered, med ett koppel starka nyförvärv i truppen, kom till premiären med åtta raka vinster under förberedelserna. IFK:s motsvarighet var sex segrar på nio matcher.
– Önnered är ett lag för semifinal framåt vårkanten, gissar Jonas Samuelsson.
Han spelade även en match-i-matchen mot just en av göteborgarnas nya; gamle lagkompisen Alfred Ehn.
\”Affe\” satte sex bollar. Bland annat mål nummer 16, 17, och 18 när hemmalaget gjorde det första rycket direkt efter paus.
IFK ledde med 7-5 och 10-9 när matchen vände. Varför? Ja, främst beroende på tre missade frilägen från sex meter under den perioden.

BLOTTOR I FÖRSVARET
Syndabockarna var många. Åtta olika spelare delade på de femton missade avsluten i första halvlek där ärligheten oftast var för stor.
Men de riktigt bra lägena skapades alltså – något IFK får ta med sig framöver.
Alfred Ehn håller med:
– Skövde spelar en frejdig handboll. Det är många matcher kvar.
Trots alla bommar blev kontringsmålen i baken väldigt få. Hemspringet var fullt godkänt liksom stundtals det egna omställningsspelet. Det var i det uppställda försvarsspelet som Önnered hittade blottorna. Där vann hemmalaget också både duell- och returspelet. Och som nämnts, målvaktsmatchen.

DEBUTANTER FICK CHANSEN
\”Riksbusen\” Christoffer Brännberger kom till spel – trots tre avstängningar inom loppet av tio månader. Två utvisningar på kontot i premiären. Men han bidrar också med en energi (plus tre mål) som ingen kan ta ifrån honom.
Två ligadebutanter fick chansen hos IFK under slutskedet. 19-åringarna Simon Brodow på mittsex samt Isak Borg på högerkanten. Isak fick även göra ett mål (30-23) på sitt enda avslut.
På lördag vankas hemmapremiär för Skövde-laget då Alingsås kommer till Arenan.
Då måste prickskyttet förbättras.
Dessutom kan den härliga supporterklacken Sköfdes Blå Bönder börja ladda redan nu.
Önnered fick ett enormt läktarstöd i sin hemmapremiär.
Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson

MATCHFAKTA
ÖNNEREDS HK-IFK SKÖVDE  34-27 (14-12)
Mål, IFK: Jonas Samuelsson 10 (3), Jonas Burud 5, Daniel Ekman 3, Viktor Hallén 3, Markus Sjöbrink 2, Isak Borg 1, William Elovson1, Adam Ljungquist 1, Erik Sääf 1
Mål, Önnered: Alfred Ehn 6, Pontuz Zetterman 5 (1), Hugo Forsberg 4, Christoffer Brännberg 3, Andreas Berg 3, Anton Blickhammar 3, William Bengtsson 2, Adrian Källhage 2, Michels Liaba 2, Pelle Segertoft 2., Elias Lundstad 1, Marcus Norrbrink 1
Utvisningar, IFK:  2 x 2 min. ÖHK: 5 x 2 min.
Straffkast, IFK: 3. ÖHK: 1
Domare: Mattias Fält och Mikael Holm

Utvisningar: Önnered 5, Skövde 2. Straffar Önnered 1, Skövde 4