Smärtsamma besked – men starkt hjärta för IFK

Den egna spelarkarriären har fått ett plötsligt slut av medicinska skäl. Men intresset, lidelsen och känslan för idrotten, kamratskapen och föreningen sitter djupt rotad. Nu sadlar 19-åringarna Victor Edvinsson och Kalle Sääf om till instruktörer och ledare.

Två av IFK-handbollens stora talanger tvingas tyvärr stoppa karriären. Victor på grund av ett hjärtfel; efter en HCM-diagnos. Kalle efter flera knäoperationer. Båda ingår nu istället i U16-gruppen tillsammans med tränarduon Andreas Agerborn och Niklas Gudmundsson.

– När de tråkiga beskeden nådde oss hörde vi med grabbarna om deras vilja att fortsätta i IFK:s verksamheten. Det är ett socialt ansvar vi har som klubb. Och båda sa ja till vårt förslag, vilket vi är mycket glada för, klargör IFK:s sportchef Ulf Nyström.

Började som sexåringar

Redan som sexåringar inledde Kalle (i Ryd) och Victor (Kavelbro) sin respektive IFK-bana i bollskolan. Starka familjeband knutna till handbollen har funnits, och finns fortfarande, hos båda.

Kalle, som fyller 20 år den 9 oktober, är två år yngre bror till elitlagets Erik Sääf. Pappa Fredrik är tränare för juniorlaget för sjätte säsongen.

– Vi har haft en bra årgång med 2002-laget där nu Adam (Ljungquist), William (Elovson) och Victor (Siem) alla är med i elitlaget. Det känns skitkul!

Kalle skrev j-kontrakt 2020 och lärlingsavtal året därpå – fast knäproblemen började redan för fyra år sedan hos den storväxte skytten som kallats till riksläger bland annat.

Två korsband- och två meniskoperationen senare i rask följd i samma knä säger han:

– Det funkar inte längre. Springa och hoppa som förut är uteslutet. Knäet smärtar och svullnar. Jag har skött rehaben och försökt att vara optimistiskt med gott stöd från omgivningen. Tyvärr vill kroppen inte mer. Jag tror att jag kunnat spela bara en enda match på tre år.

– Nu vill jag lära mig mer som ledare och lära ut till andra. Handbollen kommer alltid att vara en stor del av mitt liv.

\"\"

Följer bara rådet

Victors problem med hjärtat har vuxit fram under vintern och våren. Förra hösten prövade dåvarande junioren på A-lagsspel.

– Det blev åtminstone några bussresor, till Stockholm och Malmö, för att sitta på bänken när skadeläget var stort. Men i cupen mot Hallby fick jag till och med komma in på planen och spela.

Diagnosen, HCM, fick han av en tillfällighet sedan en nära släkting drabbats av samma genetiska sjukdom. Kort förklarat att vävnaden runt hjärtat är förtjockad med rytmrubbningar som följd.

– Jag har varit på flera undersökningar här hemma och konsulterats med expertis i Göteborg. Specialisterna gav mig rådet att sluta med elitidrott med motiveringen att allt för hård ansträngning faktiskt kan leda till plötslig död.

Rött kort i sista matchen…

Victor Edvinson kvalade med HK Skövde i april och tilldelades ett rött kort i sista matchen mot Kristianstad. Två veckor senare kom läkardomen.

– Jag ville inte lägga av där och då med det röda kortet. Så jag fick lite senare sitta med på bänken som straffskytt i skol-SM med Västerhöjdskolan. Och det slutade ju med ett SM-guld…!

-Hur mår kroppen idag?

– Till vardags precis som vanligt. Jag har egentligen varit symptomfri hela tiden även om undersökningar visar på sjukdom. Därför kom beskedet om hjärtat från ingenstans. Jag är nu tillåten att spela golf, promenera lugnt, träna lätt på gym och till och med jogga försiktigt. Bara jag tar med mig och lever med vetskapen.

Olika roller finns alltid

IFK Skövdes nye ungdomsansvarig, Krister Billström, tillika föreningsutvecklare säger:

– Tråkigt när karriärer tvingas avslutas allt för tidigt. Men otroligt värdefullt för IFK att Kalle och Victor fortsätter hos oss och i vår anda med andra uppdrag. Jag hoppas att de resonerar likadant. Vi försöker erbjuda roller som passar alla. Man kan vara tränare, administratör, funktionär, volontär…eller varför inte fortsätta som domare!? Huvudsaken man trivs, känner delaktighet och samhörighet med IFK-familjen.

Bra ledarstillskott

Tränarna Andreas Agerborn och Niklas Gudmundsson, som spelat 190 respektive 64 elitseriematcher i IFK, tar emot förstärkningen på ledarsidan i U16, med spelare födda 2006, med öppna armar.

– Truppen består av 19 spelare. Vi ska spela USM, i Göteborgsserien och i en regional serie. Kalle och Victor ska både inspirera och instruera på golvet och coacha våra två lag och har redan visat blodad tand. Nu hänger det bara på dem själva hur långa deras tränarkarriärer blir. Utbildningen, som spelare, och kunskap om handboll håller hög nivå från start.

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson Bilder: Viktor Ljungström

 

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!