United – en handboll för alla

\"\"

Skövde United Handball är ett samarbetsprojekt som kommit för att stanna. Det är också ett lysande exempel på hur projektet #viställerupp, kan ge en permanent verksamhet för människor med funktionsvariationer.

Eldsjäl för projektet är IFK Skövdes Mikael ”Smule” Samuelsson som just nu laddar för en ny handbollssäsong med sina 20-talet adepter.

Projektet drogs igång för två år sedan men hade börjat diskuterats redan innan pandemin slog till. När dess verkningar började klinga av startades en testverksamhet med pröva-på-handboll.

Etablerad verksamhet

– Intresset fanns från början och vi märkte att detta var något att spinna vidare på. Efter ett prövoår etablerade vi Skövde United Handball med träningsverksamhet och under förra säsongen också seriespel och cupdeltagande, berättar Mikael Samuelsson.

\"\"

Efter den första säsongen kan nu ”Smule” konstatera att verksamheten har ett 20-tal aktiva spelare i åldrar från 12 till 53 år:

– Alla är välkomna utifrån sina förutsättningar. Under den första säsongen med seriespel har vi fått flera nya spelare som vill vara med i den gemenskap som vår handboll ger alla som är med.

Träningar varje vecka

Skövde United tränar en gång i veckan och sen är det seriespel både hemma i Skövde och i andra klubbar som också har parahandboll. Där finns bland annat Sävehof, Alingsås, Hallby och Kroppskultur.

– Under den gångna säsongen har vi spelat många matcher och fått både glädjas åt segrar och deppa över förluster. Gänget har blivit sammansvetsat under året och vi känner alla att vi är ett lag där alla får plats och kan spela utifrån sina egna förutsättningar, förklarar ”Smule”.

\"\"

Behov av fler

I gänget som träffas varje vecka under säsongen finns fem ledare men det finns plats för fler, konstaterar eldsjälen Mikael Samuelsson. Inte minst vid seriematcher på bortaplan skulle det var mycket bra med fler ledare som kan vara med och delta.

– Kraven på den som vill vara en del av vår gemenskap är inte många. Att ha stor handbollskunskap är inte det viktigaste. Det behövs personer som ser alla för vilka de är och som har ett stort hjärta. Att vara med i denna gemenskap ger så mycket och jag älskar denna härliga verksamhet.

Och Skövde United ser fram mot en nu säsong i höst. Då finns det plats för både fler spelare och ledare. Alla med det gemensamma intresset för lagsamarbete kring en handboll.

Text: Annika Andersson
Foto: Viktor Ljungström

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!