\”VÅRT IFK\” – Del 12 Entré – och publikvärdar

\"\"

För 34:e säsongen i följd står IFK Handboll snart redo att arrangera och bjuda in till festliga matcher i landets högsta handbollsliga. Utspridda på olika platser i Arenan jobbar närmare hundra blåvita funktionärer och volontärer intensivt i olika funktioner varje gång vi har hemmamatch.

Det låter annars enkelt att kasta ut en boll och låta den studsa. En IFK-match kräver mycket mer än så. Med både förberedelser och stor personlig närvaro och service under många timmar.

I en serie artiklar presenterar vi här de 14 arbetsgrupperna, deras uppgifter, och människorna bakom kulisserna. En sak är säker. Utan alla dessa idéella eldsjälar och trotjänare skulle klubben stå sig slätt.

– JOHAN GUSTAVSSON, klubbchef IFK Skövde Handboll.


Dagens avsnitt (12)

ENTRÉ- och PUBLIKVÄRDAR

\"\"

\”Säg hej och välkommen till publiken – med ett leende\”

GRUPPENS MEDARBETARE: Kjell Albansson, 75 (ansvarig), Johanna Ahlner, 53, Stefan Bertilsson, 72, Hasse Björk, 77, Tryggve Ekström, 70, Anneli Gunnarsson, 61, Jan-Owe Ingelsbo, 67, Mats Litstrand, 72, Mats Rask, 71, Göran Stenström, 76, Lars Svensson, 79.

Med ett publiksnitt som årligen är ett av Handbollsligans största krävs en vältrimmad organisation för att ta emot åskådare i Arenan.
Ett gäng leende entrévärdar underlättar välkomnandet.
Minst åtta funktionärer åt gången, ibland fler, arbetar vid de olika insläppen.

\”Vårt jobb är att vara vänliga, vägledande, och erbjuda den service man förväntar sig som gäst och kund. Och samtidigt vara tydliga för allas bästa och för trivsel i hallen.\”
Så lyder programförklaringen inom gruppen som bär ansvaret – oavsett det är drygt tusen i publiken eller det dubbla antalet som kommer för att titta.
Johanna Ahlner och Anneli Gunnarsson står med sina scanners vid foten av den västra trappan i entréhallen.

– Förr rev vi biljetter. Det nya systemet, där vi blippar digitalt i mobilerna, innebär att all passering går så mycket enklare och snabbare. Ett helt underbart verktyg när det eventuellt uppstår köer, beskriver Anneli utvecklingen under sina 15 år som välkomnande funktionär.

 

MÅNGA SKROCKFULLA

Kompisen Johanna Ahlner kom liksom Anneli in (och är kvar…) i verksamheten som förälder. Båda arbetar till vardags med barn, och inflikar att det trots effektiv hantering finns utrymme för tjöt och personliga relationer. Med trogna åskådare som med åren blivit så mycket mer än enbart bekanta ansikten:

– På så sätt står vi entrévärdar också för en social verksamhet och därmed värdefull uppgift. Många kommer tidigt och vill prata. De väljer alltid att gå  antingen till oss eller till pojkarna på östra sidan (Lars och Stefan) beroende på hur skrockfulla de är. En del vågar inte byta kö utan står hellre kvar. Det finns många vanemänniskor inom IFK-familjen, har vi förstått.

 

Lars Svensson, med olika IFK-uppdrag (även inom skidåkningen) sedan tiden i Idrottshallen, upplever samma sak vid östra entrén. Kollegan Stefan Bertilsson, med meriter från handboll- och fotbollspel i både IFK och AIK och som sportchef i Ishockeyklubben, är också inne på den linjen:

– Efter åtta säsonger i \”trappan\” blir man allt mer bekant med åskådare som sätter värde på att byta några ord innan matchen börjar.

\"\"

VIKTIGA \”ALKOVAKTER\”

På övre etaget väntar annan personal i gruppen att få hjälpa till. Med att exempelvis lotsa nya besökare till rätt sektion och stol. Ungdomsspelarna, som utgör färgklicken Sköfdes Blå Bönder på sektion E, har egen bemannad passage sedan pandemin. Och inte minst de så kallade \”alkovakterna\” har en viktig funktion.

Som bekant säljs och serveras öl och vin på Blå Torget och i VIP-avdelningen i samband med IFK:s matcher. Men dessa drycker är inte tillåtna att tas med in på läktaren.

– Det finns klara och strikta bestämmelser kring detta. Ett alkoholtillstånd måste följas till punkt och pricka, förklarar Kjell Albansson.

 

BÖRJADE MED TRÅDRULLAR

Kjell ingår numera i staben för publikvärdarna efter en lång gärning med olika IFK-uppdrag. Som bland annat ledamot i dåvarande Ungdomsklubbens styrelse på 80-talet. Som matansvarig under flera Skadevi Cup.

Framförallt som anställd klubbchef under hela 15 år mellan 1996 och 2011. Alltså vid tidpunkten när den nuvarande Arenan byggdes med invigning 2002. Och numera även som sekreterare i Seniorklubben med närmare 80 medlemmar.

– Det finns massor med fina minnen att se tillbaka till. Det är ändå klubbkänslan hos så många människor i varierande ålder som genomsyrar det vi håller på med och står för, tycker Kjell Albansson, som parallellt poängterar vikten av service vid ett blåvitt arrangemang.

Inte minst för att locka nya och nästa generationen åskådare:

– Jag inbillar mig att jag alltid jobbat med att försöka vara vänlig, tillmötesgående och sälja in produkten. Det fick jag lära mig när jag som sexåring började sälja trådrullar i mammas manufakturaffär Fabriksboden hemma i Götene…

\"\"

SÄLLAN NÅGRA PROBLEM

I egenskap av fd klubbchef stöter Kjell på massor med bekanta. En gång unga förväntansfulla spelare som nu blivit engagerade IFK-föräldrar. Ledare, funktionärer, domare, sponsorer, och givetvis alla åskådare utan direkt och aktiv nuvarande koppling. Såväl hemmasupportrar som utsocknes besökare. Kjell välkomnar också klacken Blå Bönder och tar gärna en sväng på Blå Torget och snackar.

– IFK-publiken är skötsam. Och trevlig. Alkoholserveringen sköts med finess och respekt. Visst har vi bett någon enstaka med ett ölglas i handen att vända tillbaka till baren sekunderna före avkast. Men utan diskussioner. Inte ens om Arenan är fullsatt med 2 500 människor upplever vi några större problem.

 

FRÅN ÅSKÅDARE TILL FUNKTIONÄR

Anneli Gunnarsson i entréhallen får slutordet:

– Jag tog det här uppdraget för 15 år sedan och lämnade då min publikplats på ett villkor. Att även i fortsättningen få se IFK-pojkarna spela och kunna följa matchen. Så Johanna (Ahlner) och jag flyttar upp en våning strax efter avkast och släpper in eftersläntrarna den vägen innan dörrarna stängs. Handboll ska upplevas live!

Fotnot: IFK Skövde slutade fyra i publikligan senaste säsongen med ett snitt på 1 286 åskådare. Störst publik till Arenan drog gratismatchen, med parallell insamling till Bröstcancerfonden, mot IFK Kristianstad. Då nådde besökssiffran upp till 2 280 personer.

 

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson
Foto: Viktor Ljungström/Privat

 

TIDIGARE AVSNITT: Reklamgruppen (publicerad 20 maj), Supportershopen (24 maj), Bargruppen (29 maj), Loggningsgruppen (3 juni), Kassagruppen (8 juni), Mode & Transportgruppen (13 juni), Lotterigruppen (18 juni), Kioskgruppen (26 juni), VIP-gruppen (1 juli), Introgruppen (6 juli), Funktionär & Pressfiket (11 juli).

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!