\”VÅRT IFK\” – Del 14 Kommunikation & Mediagruppen

\"\"

För 34:e säsongen i följd står IFK Handboll snart redo att arrangera och bjuda in till festliga matcher i landets högsta handbollsliga. Utspridda på olika platser i Arenan jobbar närmare hundra blåvita funktionärer och volontärer intensivt i olika funktioner varje gång vi har hemmamatch.

Det låter annars enkelt att kasta ut en boll och låta den studsa. En IFK-match kräver mycket mer än så. Med både förberedelser och stor personlig närvaro och service under många timmar.

I en serie artiklar presenterar vi här de 14 arbetsgrupperna, deras uppgifter, och människorna bakom kulisserna. En sak är säker. Utan alla dessa idéella eldsjälar och trotjänare skulle klubben stå sig slätt.

– JOHAN GUSTAVSSON, klubbchef IFK Skövde Handboll.


Dagens avsnitt (14)

KOMMUNIKATION & MEDIAGRUPPEN

\"\"

\”Oväntad bortaseger – då fylls inkorgen snabbt\”

GRUPPENS MEDARBETARE: Bengt Andersson, 76 (ansvarig), Annika Andersson, 77, Kjell-Ove Andersson, 69, Viktor Ljungström, 34, Patrik Seeger, 54, Thomas Wedin, 56.

Medielandskapet växer i rasande takt. Inte minst användandet av sociala medier är explosionsartat. Och med detta flödet av information.
Webbsida, Facebook, Instagram, Twitter, Gameday-app, matchloggning, tv-streaming  m.m.
Likväl stavas grunden till alltihop…ord och bild.

Det är ett rutinerat gäng, med bred journalistisk bakgrund, som skickar ut röksignaler från, om och kring IFK Handbolls verksamhet. Plötsliga presentationer av nya, helst förlängda, spelarkontrakt lockar flest läsare. Och även oftast ett stort externt intresse. Liksom blåvita uttagningar till en blågul landslagströja. Snabbt publicerade texter från oväntad vinst på bortaplan genererar i sin tur massor med \”gilla-markeringar\”.

 

MATCHERNA ÄR HÖJDPUNKTEN

Produktionen styrs av kommunikationsansvarige Marcus Dahl på kansliet; med projektledning samt även filmning och klippning.

Från datorer hemmavid, ute på fält och i hallar, görs intervjuer och redovisas i även personliga betraktelser. I samband med hemmamatch finns en egen agenda:

– Dessa dagar går vi till vår egen examen och fest. Medan Thomas (Wedin) oftast skriver referatet och Viktor (Ljungström) fotograferar jobbar övriga med att serva utomstående media som är på plats för att bevaka det som händer i närtid. Med aktuella laguppställningar, spelarstatus, senaste nytt före avkast, och med uppföljande presskonferenser/intervjuer efteråt, beskriver ansvarige Bengt Andersson.

\"\"

YRKET BLEV EN HOBBY

Bengt blev en gång landets yngste sportchef, som 20-åring på Skaraborgs Läns Tidning i Skara. Han har därefter arbetat åtskilliga år hos bland annat Volvo och Saab och inom bankvärlden med information och kommunikation. Och driver sedan 1990 ett företag med samma inriktning tillsammans med hustrun Annika.

Hennes röst är välbekant efter bland annat drygt 30 års anställning vid Radio Skaraborg. Och därefter alltså som medverkande i IFK:s kanaler med företrädesvis webb-tv-intervjuer. Fast inledningsvis hamnade Annika i föreningen som \”spökskrivare\” inom diverse tryckta IFK-publikationer:

– Jag skrev artiklar inkognito under signaturen \”Anna\”. Något som bör vara preskriberat vid det här laget…

– Efter många års jobb har vi tagit med oss yrket in till en härlig hobby, beskriver Annika makarnas nuvarande uppdrag som samtidigt inkluderar ett troget pendlande från Skara över berget Billingen.

Plus ett parallellt engagemang kring Skara HF:s framgångsrika damlag i högsta ligan, icke att förglömma.

 

CUPGULD OCH ORDFÖRANDE

Annika och Bengt betonar vikten och glädjen av att arbeta med och mellan olika generationer. Även kallat social samvaro under positiva förtecken. Vilket symboliserar samtliga i staben kring kommunikation och media. Och egentligen genomsyrar hela styrkan inom alla ideella arbetsgrupper.

Bengt Andersson om sin IFK-bakgrund:

– Den började med invit 2004 från klubbchefen Kjell Albansson om jag kunde ta mig an uppdraget som medieansvarig i samband med ett intensivt växande Europa-spel i Challenge Cup. Och det slutade ju lyckligt! Med final och cupseger mot franska  Dunkerque. Därefter rullade det på med klubbens första SM-final året därpå.

Bengt Andersson var till och med ordförande en säsong. 2009-10 när de blivande storspelarna Mikael \”Äpplet\” Appelgren och Andreas \”Stycket\” Nilsson hämtades in för tre års spel i IFK innan de blev värvade, som fortfarande, framgångsrika utlandsproffs.

\"\"

GRYTAN PUTTRAR I VÄNTAN PÅ BESKED

Framtidens utomstående bevakning av IFK Handboll står i dagsläget i mångt och mycket skrivet i stjärnorna. C More har slutat sända. Företaget Infront ska ta vid med nya ambitioner och möjligheter. Men exakt hur detta kommer att se ut och fungera i praktiken är fortfarande ovisst.

Tills vidare jobbar IFK-gänget med att hålla grytan puttrande. Även utanför tävlingssäsongen. Med både intern och extern information, vilket förväntas inom en förening med nästan 800 medlemmar. Med ett elitlag som tillhör högsta serien för 34:e säsongen i följd och med en ungdomsverksamhet med cirka 550 aktiva.

 

ÄVEN MEDIATRÄNING – JO, TACK!

Kraven växer i takt med informationsflödet. Även på spelare och ledare. Därför kan en intervju i paus uppfattas väldigt olika beroende på vem som står framför tv-kameran. Ett korrekt officiellt uppträdande i klubbens färger är snart lika angeläget som att kunna kontra i högsta hastighet. I det hänseendet  har gruppen för kommunikation & media också ett framtida ansvar och uppdrag.

 

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson
Foto: Viktor Ljungström/Anna Dahl/Marcus Dahl

 

TIDIGARE AVSNITT: Reklamgruppen (publicerad 20 maj), Supportershopen (24 maj), Bargruppen (29 maj), Loggninggruppen (3 juni), Kassagruppen (8 juni), Mode & Transportgruppen (13 juni), Lotterigruppen (18 juni), Kioskgruppen (26 juni), VIP-gruppen (1 juli), Introgruppen (6 juli), Funktionärs- och pressfiket (11 juli), Entré- och publikvärdar (16 juli), Säkerhetsgruppen (21 juli).

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!