\”VÅRT IFK\” – Del 4 loggningsgruppen

\"\"

För 34:e säsongen i följd står IFK Handboll snart redo att arrangera och bjuda in till festliga matcher i landets högsta handbollsliga. Utspridda på olika platser i Arenan jobbar närmare hundra blåvita funktionärer och volontärer intensivt i olika funktioner varje gång vi har hemmamatch.

Det låter annars enkelt att kasta ut en boll och låta den studsa. En IFK-match kräver mycket mer än så. Med både förberedelser och stor personlig närvaro och service under många timmar.

I en serie artiklar presenterar vi här de 14 arbetsgrupperna, deras uppgifter, och människorna bakom kulisserna. En sak är säker. Utan alla dessa idéella eldsjälar och trotjänare skulle klubben stå sig slätt.

– JOHAN GUSTAVSSON, klubbchef IFK Skövde Handboll.


Dagens avsnitt (4)

LOGGNINGSGRUPPEN

\"\"

 

I \”kuvösen\” missas inte en enda passning

GRUPPENS MEDARBETARE: Patrik Seeger (ansvarig), Dan Seeger, Melker Axelsson, Erik Birgersson, Erik Rosenberg.

En handbollsplan mäter 20 x 40 meter.
I en glasveranda på tre kvadratmeter högst upp i Arenan \”spelas\”parallellt med IFK:s framfart på hallgolvet samma match i datorn.
Här kämpar ett sifferglatt järngäng med koll och kontroll på varje boll.

 

Glasveranda låter glamouröst. Vissa benämner det lilla utrymmet, med plats för fem stolar, ett par datorer, samt en kopieringsmaskin, för…\”kuvösen\”.

– Här smiter ingen förbi, varken in eller ut, raljerar gruppens ansvarige Patrik Seeger, 54, apropå att försvarsspelet nere på planen inte alltid är till belåtenhet.

 

Vare sig klena eller bättre insatser slipper undan gruppens granskning. Här tillåts inget passivt spel. Allt som sker registreras nämligen i minsta detalj. Uppdraget redovisas i ett officiellt dataprogram centralt i Handbollsligans regi; med skytteliga, passningsliga och mycket, mycket mer. Som alltså åligger varje förening att sköta och samla in..

 

GRAFIK OCH KORTA TV-KLIPP

Loggninggruppen har ingen juridisk roll till skillnad mot sekretariatet mellan avbytarbänkarna. Men även här är objektivitet ett nyckelord. Statistiken är ett uppskattat komplement till publiken som sitter hemma, med datorn/mobilen på ett tåg, och även åt dem på plats i arenan.

Förre landslagsmannen Pär Jilsén och hans pappa Per-Olof ligger bakom projektet som utvecklas varje år sedan början på 90-talet:

– Tv-bolagen baserar sin grafik i rutan på klubbarnas redovisning som sammanställs löpande både enskilt och i större format sett över hela säsonger. De highlights-paket som visas efteråt är hämtade och klippta från våra matchprotokoll. Tränare, spelare och media följer upp resultatet regelbundet och siffrorna är ett klockrent verktyg till att bedriva och utveckla all verksamhet. Och Skövde-gänget sköter sig strålande, berömmer Pär Jilsén.

 

TURAS OM ATT KOMMENTERA

Patrik Seeger, IFK-are sedan barnsben, ser sig själv som en statistiknörd:

– Jag vet att många med mig gillar siffror. Ju fler år tillbaka i tiden man kan jämföra med, desto intressantare blir statistiken.

Registreringen sker helst med att två personer i gruppen aktivt och högljutt (bakom glasrutan!)  kommenterar matchen utifrån var sitt lag och spelare. Typ \”Nummer nio, från högerkant, målskott i ruta tre. Assist från nummer 26\”. En tredje medarbetare skriver in i datorn vad som sägs för blixtsnabb bearbetning. Ett till tryck på tangenten och infon är ute world wide till läsvänlig text/grafik och allmän beskådning.

– Helst jobbar vi fyra åt gången. Är alla fem i gruppen på plats turas vi om för att hålla oss fräscha i muskelminnet, berättar Patrik Seeger.

 

INTE MÅNGA SEKUNDER ATT ANDAS

Nu får ni hålla i hatten, för här ska IFK-handbollens sifferguru avslöja vad som antecknas i protokollet. Och vad som alltså ligger till grund för den \”livescore\” som skickas ut parallellt med matchen/tv-sändningen:

Mål, varning, utvisning, målpass, målvaktsräddning, tekniskt fel, blockerat skott, erövrad boll – är liksom givna rubriker. Men vilken sorts tekniskt fel! rör det sig om? Tappad boll, passmiss, stürmerfoul, dubbelstuds, stegfel eller övertramp?

– Här gäller att hänga med i svängarna, vara kvick i både tanke och språket, och helst givetvis ha spelat handboll själv, vet Patrik. Om vi missar eller är osäkra tar vi hjälp av mobilen och stämmer av mot tv-sändningen. Men det uppstår ju hela tiden nya situationer att registrera.

\"\"

MÅLET BESTÅR AV NIO RUTOR

Målgivande passning är ett hett diskussionsämne på nördnivå.

– Där finns starka kriterier till skillnad mot ishockeyn där två spelare får assist bara för att de rört pucken i samma anfall…

Skott och räddningar \”obduceras ner intill det finstilta\”. Absolut inte enbart vem som sköt. Utan även från position, från vilket avstånd, och var avslutet hamnade. Vid fullträff/målskott redovisas i ett rutsystem (tre på bredden, tre på höjden, totalt nio rutor) var i målet bollen rasslade in. Och omvänt i vilken del av målet som målvakten räddar.

– Vi kan exakt utläsa om exempelvis Kim Andersson sätter sina mål från distans till höger eller vänster om målvakterna. Om högt eller lågt, eller mittemellan. Och det är ju bra att känna till att vissa spelare avlossar kanske tolv skott för att åstadkomma fyra mål. Andra blott fem avslut för att sätta samma fyra bollar.

 

STARK FÖRENINGSKÄNSLA

Någon som vill byta jobb med Patrik och hans loggare? Och vackert drömma om stolpskott och sjumeterskast? Trodde väl inte det! Både son och pappa Dan Seeger, en numera 77-årig ikon och trotjänare i föreningen, vet att det krävs ett extremt intresse. Men återväxten i gruppen är god med yngre generationen Melker och 2 x Erik.

Patrik är med rätta belåten över sin mångåriga gärning inom IFK-familjen:

– Jag var som spelare ingen talang för framtida elitspel som exempelvis Erik Kjörling, Mikael Persson och Lasse Ljungqvist i min träningsgrupp. Jag insåg tidigt att jag passade bättre för administrativa uppgifter i föreningen. Vilket innebar att jag först satt i sekretariatet i elitserien, oftast tillsammans med pappa, under 27 år. Något jag heller aldrig ångrat.

 

Text: Kjell-Ove \”KOA\”  Andersson
Foto: Pontus Carlsson / Viktor Ljungström

FOTNOT: Patrik Seeger sköter sedan 1988 också IFK Skövdes egen klubbstatistik. På hemsidan presenteras löpande varje spelare, redovisad med antal matcher och mål. En intressant och viktig historisk dokumentation där vi kan \”avslöja\” att hittills 206 spelare dragit på sig IFK-tröjan för spel i Elitserien/Handbollsligan. 160 av dessa förekommer i målprotokollet under 33 års spel. Motsvarande siffror för SM-slutspel är 126/97 samt för Europaspel 90/64. Klicka gärna in under rubriken Elit/U-lag/Statistik och titta närmare.

 

TIDIGARE AVSNITT: Reklamgruppen (publicerad 20 maj), Supportershopen (24 maj), Bargruppen (29 maj).

SEMESTERTIDER

Vecka 27-31 tar vi semester och sportkontoret håller stängt.Eventuella ärenden...

Läs Mer

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!