\”VÅRT IFK\” – Del 5 kassagruppen

\"\"

För 34:e säsongen i följd står IFK Handboll snart redo att arrangera och bjuda in till festliga matcher i landets högsta handbollsliga. Utspridda på olika platser i Arenan jobbar närmare hundra blåvita funktionärer och volontärer intensivt i olika funktioner varje gång vi har hemmamatch.

Det låter annars enkelt att kasta ut en boll och låta den studsa. En IFK-match kräver mycket mer än så. Med både förberedelser och stor personlig närvaro och service under många timmar.

I en serie artiklar presenterar vi här de 14 arbetsgrupperna, deras uppgifter, och människorna bakom kulisserna. En sak är säker. Utan alla dessa idéella eldsjälar och trotjänare skulle klubben stå sig slätt.

– JOHAN GUSTAVSSON, klubbchef IFK Skövde Handboll.


Dagens avsnitt (5)

KASSAGRUPPEN

\"\"

 

\”Tjejerna i kassan – även en välkomstkommitté\”

GRUPPENS MEDARBETARE: Yvonne Rosengren, 58 (ansvarig), Maritha Andersson, 65, Monica Gunnarsson, 62.

I foajén i entréplanet i Arenan huserar kassagruppen.
Här är kontanternas tid förbi.
Men personalen består.

 

Tack vare en supporterresa till Ystad för 16 år sedan. Maritha frågade, bara sisådär i förbifarten, arbetskamraten Yvonne på Elos i Timmersdala:

– Ska vi hänga med på IFK-bussen för en gångs skull nu när det går så bra för laget…!?

Svårare och mer dramatiskt än så behöver det inte vara. Konstaterar vi cirka 300 matcher senare. Tjejerna bjöds under den långa jungfruresan nyfiken uppskattning av dåvarande klubbchefen, Kjell Albansson. Och snart var Yvonne och Maritha välkommet rekryterade in i IFK-familjen på allvar.

SM-finalturnén till Globen 2007 blev därefter ett rejält avstamp till att ingå i det stora gänget som jobbar med matcharrangemang.

 

Monica Gunnarsson anslöt senare till kassagruppen. När hanteringen med kontanter allt mer övergick till digitalisering. Med bred erfarenhet från bankvärlden är hon numera en stöttepelare.

Yvonne Rosengren fyller i beträffande kollegan:

– De gånger det krånglar med datasystemet, kortfaktureringen och \”babsen\” fixar Monica detta i ett huj tack vare sin kunskap. Hon står för trygghet.

 

Maritha spelade i ungdomen handboll i Skara-baserade Stenum:

– Jag har alltid gillat handboll. Genom vårt engagemang i IFK har vi fått lära känna väldigt många människor som alla på sitt sätt bidrar till en sund och roiig verksamhet, slår hon fast.

 

KLAPPAT OCH KLART 1,5 TIMMA INNAN

Gruppens primära uppgift är givetvis att sälja biljetter. Men arbetet rymmer mycket mer än så.

– Emellanåt känner vi oss som en liten välkomstkommitté, berättar Yvonne Rosengren. Av stammisarna i det äldre gänget som troget löser sin biljett manuellt. När det kommer nya besökare, så staplas frågorna. Var finns toaletterna? Kan man köpa mat nånstans? Hur hittar jag till min plats?

I kassan hämtar man också förbeställda biljetter. Och av kansliet undanlagda \”plåtar\” till exempelvis gästande supporters, inbjudna ungdomsföreningar, med flera. Allt ska finnas prydligt upplagt när entrén öppnar 90 minuter före avkast.

\"\"

 

\”BOKA BILJETT I GOD TID\”

Den stora förändringen under 16 års arbete är faktiskt inte biljettpriset. Utan själva hanteringen. Från \”dåtidens\” kontanter till swish och kort och framförallt mobilbiljetter som scannas i trapporna; vilket bland annat gäller alla säsongs- och företagskort.

Värsta scenariot? När någon glömt ta med mobilen förstås – men med hjälp av datan fixas också detta missöde av kassagruppen. Efter lite väntan och ett glatt humör.

Yvonne Rosengren utvecklar resonemanget:

– Det inträffar också att åskådare blir väldigt ledsna när de kommer två och två eller flera stycken i sista stund och inte får platser intill varandra. Men sånt kan vi inte lösa med mer än att uppmana till att gå in på hemsidan i förväg och tidigt boka var man önskar sitta. Det som är sålt är sålt!

 

TIDIGT KOLL PÅ PUBLIKSIFFRAN

En normal matchdag säljs cirka tio procent av biljetterna genom kassagruppens försorg. 90 procent är redan bokat. Därför har gänget bakom disken bra koll på kvällens publiksiffra redan innan de åker till Arenan iklädd blåvit mundering.

Senaste säsongen snittade IFK Skövde 1 286 åskådare vid de 13 seriematcherna. Vilket gav en fjärdeplats bland lagen i ligan (se bonusfakta).

När vi frågar runt i IFK-leden om kassagruppens betydelse hörs enbart goda vitsord: Plikttrogna, sköter sig själva, ordning och reda. Och de har accepterat att hänga med i utvecklingen från det gamla till det nya utan problem.

 

Får tjejerna i kassagruppen då uppleva någon handboll för egen del från läktarplats – precis som vid den där lyckade supporterresan till Ystad för 16 år sedan?

Jodå.

– Vi springer upp till hallen så fort vi räknat och stängt, berättar Yvonne Rosengren, som avslutar med att avslöja sina tre IFK-favoriter under åren.

– Johan Elf, Rasmus Wremer och Victor Ljungquist.

 

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson.
Foto: Carina Andersson/Privat, Viktor Ljungström

BONUSFAKTA/PUBLIKLIGAN 2022/23:

IFK Kristianstad 3 233 snitt/match, Guif 1 580, Sävehof 1 567, IFK SKÖVDE 1 286, Alingsås 1 253, Ystad 1 235, Hammarby 1 200, Hallby 1 152, Lugi 1 100, OV Helsingborg 951, HK Malmö 889, Aranäs 857, Önnered 766, RIK 677.

 

Tidigare avsnitt: Reklamgruppen (publicerad 20 maj), Supportershopen (24 maj), Bargruppen (29 maj), Loggninggruppen (3 juni).