\”VÅRT IFK\” – Del 7 lotterigruppen

\"\"

För 34:e säsongen i följd står IFK Handboll snart redo att arrangera och bjuda in till festliga matcher i landets högsta handbollsliga. Utspridda på olika platser i Arenan jobbar närmare hundra blåvita funktionärer och volontärer intensivt i olika funktioner varje gång vi har hemmamatch.

Det låter annars enkelt att kasta ut en boll och låta den studsa. En IFK-match kräver mycket mer än så. Med både förberedelser och stor personlig närvaro och service under många timmar.

I en serie artiklar presenterar vi här de 14 arbetsgrupperna, deras uppgifter, och människorna bakom kulisserna. En sak är säker. Utan alla dessa idéella eldsjälar och trotjänare skulle klubben stå sig slätt.

– JOHAN GUSTAVSSON, klubbchef IFK Skövde Handboll.


Dagens avsnitt (7)

LOTTERIGRUPPEN

\"\"

 

\”Sälja 50/50-lotter ett sätt att umgås\”

GRUPPENS MEDARBETARE: Christina Svensson, 59 (ansvarig), Margareta Granat, 52, Margareta Ljungström, 69, Ingalill Ohlsson, 76, Margareta Smedberg, 75, Ewa Åkesson, 74.

Vetskapen om att \”många bäckar små…\”
Plus en social samvaro som upplevs vara guld värd.
Under den devisen känner Lotterigruppen sin stora delaktighet med föreningen.

 

Från en klassiskt snurrande tombola, till stålringar, till Triss och Sverigelotten att skrapa. Till dagens 50/50-lotter. En klubbs lotteriverksamhet kan aldrig underskattas.

Vi möter tjejerna i sina gula västar, parvis vid tre olika bord, på Blå Torget. Samtidigt pågår en liten tävlan om att sälja fler lotter än vid senaste matchen.

– För mig är det viktigt att vara med och stötta en verksamhet som man gillar, säger Christina Svensson.

Kollegan Ewa Åkesson går ännu längre:

– Vi som jobbar är en enda stor familj. Detta är mitt andra hem!

 

SKÄNKT TILLBAKA VINSTEN

50/50-lotternas utveckling kan ses som enorm; från liten skala i början på 2000-talet till nuvarande all time high som nåddes vid den andra SM-finalen mot Ystad i maj förra året. Vinnaren kunde då kvittera ut halva omsättningen – eller 21 120 kronor som följaktligen var hela vinstpotten.

En del, blir med rätta, strålande glada och tacksamma och går hem med ett leende på läpparna även om favoritlaget IFK förlorat. Några nöjer sig med sidovinster, en biltvätt hos Östermalms.

– Därtill finns det vinnare som skänker tillbaka hela vinstsumman till föreningen. Det har inträffat vid åtminstone fyra tillfällen sedan jag började sälja lotter, avslöjar Christina Svensson.

 

FORTSATTE NÄR SONEN SLUTADE

Gruppansvariga Christina kom in i IFK som förälder när sonen Andreas, född 1990, började spela handboll. När Andreas slutade som 15-åring fortsatte mamma Svensson sin ledargärning.

– Jag är av åsikten att är man med i en förening kan och ska man ta ansvar på olika sätt. Inte bara lämna över till andra. Jag inledde som lagförälder för 20 år sedan med att sälja Bingolotter till lagkassan. Och på den vägen är det fortfarande. Jag tycker dessutom att det är jätteroligt med handboll trots att jag aldrig spelat själv.

 

\”GE MIG ETT SKRIVBORD\”

Ewa Åkesson klev in på IFK:s kansli 2005, i samband med SM-slutspelet, och frågade om det fanns jobb. \”Ge mig ett skrivbord, så börjar jag direkt\”.

Ewa, med föreningsmeriter på många håll, blev kvar som kanslist i sju år. Kallades för \”morsan\” eftersom hon höll i många trådar samtidigt. Inte minst åt spelarna i elitlaget.

Övriga i 50/50-gruppen har kommit in från andra verksamheter inom IFK-familjen. Ingalill Ohlsson var en gång ekonomiansvarig i klubben. Margareta Smedberg jobbade först i kioskerna. Margareta Granat och Margareta Ljungström har anslutit på senare tid när lottförsäljningen stegrats. Och vid riktigt stora matcher finns fler villiga IFK-are i kulisserna redo att göra punktinsatser.

 

FÄRDIGVIKTA TJUGOR

Lotterigruppen har många gemensamma nämnare sedan decennier tillbaka. Via släktskap och Komvux-studier bland annat. Och gänget umgås i olika konstellationer utanför Arenan med att fira nyår och åka till västkusten för att bara mysa.

– Vi har alla ett behov av att komma ut. Och inte minst träffa folk. På så vis har vi också fått pålitliga stammisar som lottköpare, berättar Ewa Åkesson.

– Åskådare söker upp oss. Och de har sina speciella turförsäljare att gå till. Många har en tjuga eller till och med en hundring färdigvikt i fickan att lämna över. Planerat långt i förväg. Andra betalar spontant med swish.

\"\"

MÅNGA BÄCKAR SMÅ…

Värdet av 50/50-lotterna kan aldrig underskattas ur föreningens synpunkt.  I stort sett samtliga föreningar i Handbollsligan har liknande verksamhet – men IFK Skövde tillhör toppskiktet även om omsättningen långt ifrån alltid når upp till magiska 20 000 kronor. Men många bäckar små…

 

Och med digitala möjligheter finns nu förhoppningar om en expansion. Som exempelvis det stundande Midsommarlotteriet med dragning på fredag (se bonusinfo).

 

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson
Foto: IFK Skövde HK / Viktor Ljungström / Privat

 

Tidigare avsnitt: Reklamgruppen (publicerad 20 maj), Supportershopen (24 maj), Bargruppen (29 maj), Loggninggruppen (3 juni), Kassagruppen (8 juni), Mode & Transportgruppen (13 juni).

 

BONUSINFO

Du har väl inte missat det pågående Midsommarlotteriet som har dragning på fredag kl 15. En ensam vinnare tar då hem hela potten – eller i pengar räknat halva omsättningen. Pottens storlek är idag, söndag, 24 640 kronor.

Dessutom finns fina sidovinster. Andrapriset är två VIP-biljetter till valfri grundseriematch (värde 1 300 kronor). Tredjepriset är fem matchbiljetter till valfri grundseriematch (värde 800 kronor). Samt fjärde- till åttondepris: var sin Dagens lunch hos Mattias Mat/Golfrestaurangen (värde 140 kronor vardera). Klicka in på lotterisidan för att köpa lott och vara med i dragningen.

\"\"

 

 

 

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!