\”VÅRT IFK\” – Del 2 supportershopen

\"\"

För 34:e säsongen i följd står IFK Handboll snart redo att arrangera och bjuda in till festliga matcher i landets högsta handbollsliga. Utspridda på olika platser i Arenan jobbar närmare hundra blåvita funktionärer och volontärer intensivt i olika funktioner varje gång vi har hemmamatch.

Det låter annars enkelt att kasta ut en boll och låta den studsa. En IFK-match kräver mycket mer än så. Med både förberedelser och stor personlig närvaro och service under många timmar.

I en serie artiklar presenterar vi här de 14 arbetsgrupperna, deras uppgifter, och människorna bakom kulisserna. En sak är säker. Utan alla dessa idéella eldsjälar och trotjänare skulle klubben stå sig slätt.

– JOHAN GUSTAVSSON, klubbchef IFK Skövde Handboll.


Dagens avsnitt (2)

SUPPORTERSHOPEN

\"\"

\”En enda missad IFK-match på elva säsonger\” 

SHOPENS MEDARBETARE: Denise Karlsson, 34, och Johan Kjellkvist, 38.

Blott en enda missad hemmamatch på elva säsonger.
Denise Karlsson och Johan Kjellkvist tillhör IFK-familjens trognaste.
– Det har blivit en livsstil, säger samboparet om sitt engagemang för föreningen.

Supportershopen på Blå Torget i Arenan är deras extra och frivilliga arbetsplats sedan 2012. Johan fanns dock med redan långt tidigare när mamma Ewa (Åkesson), då kanslist i klubben, skötte försäljningen av blåvita prylar. Handbollsintresset har således gått i arv.

– Jag bytte ut mamma som arbetskollega mot min flickvän…(skratt).

Lägg därtill att Johans pappa, Berndt Kjellkvist, inte bara spelat A-lagshandboll i IFK. Berndt var under lång tid en topprankad domare tillsammans med Bo \”Bajto\” Johansson. Duon dömde landskamper och mästerskap; bland annat VM-finalen 1993 i Globen.

 

EN TOTAL BLÅVIT DRÖM

Denise Karlsson, från Grebbestad, spelade fotboll som ung. Blivande kärleken Johan prövade på handboll i IFK:s ungdomslag. Men att cykla mountainbike passade honom bättre. Och inte så konstigt att Johan jobbar som cykelmekaniker och snart ska trampa \”Halv-Vättern\”; en 15 mil lång prövning på östgötasidan av den stora sjön. Fritidsintresset för båda stavas emellertid – handboll!

 

Supportershopen är IFK-handbollens ansikte utåt. Här passerar potentiella kunder i hundratals. Ibland tusentals.

– Drömmen är att varenda åskådare är klädd i IFK:s färger och skapar en kuliss liknande ett blått hav, säger båda. Det vore kul att skapa en sån där gul vägg runt hela hallen som när landslagen spelar.

Tröjor, halsdukar, och kepsar/mössor toppar i popularitet. De tidigare erbjudna svettbanden och klistermärkena efterfrågas allt mer när sortimentet ska uppdateras och kanske breddas.

Populäraste tröjnumret? Rasmus Wremers 3:a och Kristian Svenssons 11:a. Kanske inte så konstigt. Men hur känns det som försäljare att bli utkonkurrerad av ett tusen blå gratiströjor – som sex sponsorer gick samman och så generöst delade ut vid matchen mot Lugi i mars?

– Bara skoj. När tröjorna tog slut kom folk och köpte IFK:s egna av oss. Den kvällen ville alla gå klädda i blått.

\"\"

SM-FINALEN 2007 ÄR REKORDET

Försäljningsrekordet noterades på bussarna upp till SM-finalen 2007 mot Hammarby i Globen. Johan åkte med och sålde. Paret försöker se så mycket handboll de hinner även om shopen går i första hand. För säkerhets skull upplever de hemmamatcherna i repris  vid tv:n i hemmets lugna vrå – liksom samtliga bortamatcher.

Vad var då orsaken till den där (enda) missade matchen?

– Vår son, Oliwer, låg sjuk, förklarar mamma Denise.

Oliwer, 9, spelar givetvis – apropå arvet – handboll i IFK, med starka blåvita ikoner som Magnus Järlström, Linus Lake och Rasmus Wremer som tränare och ledare. Och hjälper gärna mamma och pappa med försäljningen att agera modell (se bild!) iklädd sortimentets alla dyrgripar.

\"\"

KRÖGAR-KENNY ETT FÖREDÖME

Vem är då den flitigaste kunden i supportershopen? Jo, närliggande Vallegrillens krögare Kenny Jansson.

Där är Denise och Johan helt eniga:

– Kenny är alltid klädd i IFK-tröjan. Och han köper flera åt gången så att hans personal är lika prydlig och uppdaterad. Det vore kul, eftersom klubben och laget behöver fler lika trogna och omtänksamma som Kenny. Som kommer på varje match. Oavsett resultatet i den senaste.

 

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson
Foto: Viktor Ljungström

Tidigare avsnitt: Reklamgruppen (publicerad 20 maj).

 

 

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!