\”VÅRT IFK\” – Del 1 reklamgruppen

För 34:e säsongen i följd står IFK Handboll snart redo att arrangera och bjuda in till festliga matcher i landets högsta handbollsliga. Utspridda på olika platser i Arenan jobbar närmare hundra blåvita funktionärer och volontärer intensivt i olika funktioner varje gång vi har hemmamatch.

Det låter annars enkelt att kasta ut en boll och låta den studsa. En IFK-match kräver mycket mer än så. Med både förberedelser och stor personlig närvaro och service under många timmar.

I en serie artiklar presenterar vi här de 14 arbetsgrupperna, deras uppgifter, och människorna bakom kulisserna. En sak är säker. Utan alla dessa idéella eldsjälar och trotjänare skulle klubben stå sig slätt.

– JOHAN GUSTAVSSON, klubbchef IFK Skövde Handboll.


Dagens avsnitt (1)

REKLAMGRUPPEN

\"\"

\”Dan & co tittar mer på reklamen än själva matchen\”

GRUPPENS MEDARBETARE: Dan Hjalmarsson (ansvarig), Jan-Ove Fröberg, Petter Gustavsson, David Johansson, Roland Johansson, Håkan Jäger, Kerstin Jäger, Inge Karlsson, Johannes Karlsson, Anders Larsson, Mats Litstrand, Ulf Nilsson, Stefan Persson, Fredrik Skagervik, Leif Westerberg, Roger Wilsson,

 

Bära, tejpa, klistra, smycka, koppla, riva och reparera. Med precision och tålamod. Reklamgruppens arbete ska helst inte märkas, men väldigt tydligt synas.

Två och en halv timma före avkast samlas gänget i Arenan för 90 minuters intensivt jobb innan lagen ska beredas tillträde ett preparerat hallgolv för uppvärmning.

– Vi är en grupp på sammanlagt 16 personer, samma numerär som ett handbollslag. Helst ska vi vara tolv som är på plats varje gång. Men i värsta fall klarar vi uppdraget på tio. Ja, om det verkligen kniper. Men då finns ingen marginal för felhantering och missöden, berättar Dan Hjalmarsson.

 

FRÅN NOLL TILL 100 på 90 MINUTER 

Vid ankomsten till Arenan väntar en \”tom\” hall på Reklamgruppen. Allt material finns i ett förråd bakom det västra målet.

Först ska 28 vagnar köras ut. Sedan börjar pusslet läggas för varje kvadratmeter enligt ett schema där knäböj är ofrånkomlig arbetsställning. 56 meter LED-skärmar ska monteras. 17 golvskyltar/stripes ska rullas ut och klistras. Sex stora väggskyltar/banderoller ska hängas upp. Ryggstöd på 46 stolar vid arbytar- och ledarområdet ska smyckas. Ljusinställningen inför tv-sändningen korrigeras. Inte minst ska el- och datakablar kopplas.

– När vi är färdiga med förberedelserna kommer ofta frågan om vi kan hjälpa till en stund på annat håll. I entréer eller med vakthållning om det saknas personal. Här måste jag säga att också vår grupp får ett mycket bra stöd av vaktmästarna i Arenan de tillfällen vi stöter på patrull.

 

200 METER TEJP – VARJE MATCH

Under matchens gång är Dan Hjalmarssons gäng vaksamt stand by, med sina falkögon, utifrån olika positioner för att snabbt kunna rycka ut. När spelare kraschar in i och välter ledväxlare som behöver resas igen. När golvreklam lossnar och kräver att klistras på nytt.

– Under en enda match gör vi av med närmare 200 meter 40 mm bred tejp, vet Dan. Material slits och går sönder. Reparationer, inventering och översyn mellan matcher ingår också i arbetet.

 

\"\"

KLISTRAT REKLAM i 33 ÅR

Efter match går allt så mycket snabbare när rubbet ska rivas och ställas tillbaka. Det arbetet brukar fixas under halvtimman. Men från start till mål rör det sig om fem timmars närvaro.

Reklamgänget är tajt och flera har hängt med i många år. Paret Håkan och Kerstin Jäger, exempelvis, åker in från Tibro. Dan Hjalmarsson är nestorn och ikonen. Rekryterades som ledamot till styrelsen och blev sponsoransvarig redan 1990 när IFK tog klivet upp i elitserien. Så snacka om trotjänare!

– Jag spelade fotboll upp till 14-årsåldern. Men jag har aldrig spelat handboll. Ledargärningar och idéellt arbete i olika roller har varit och är min paroll.

 

STÄNDIG UTVECKLING

Dan minns första tiden i gamla Idrottshallen – utan regelbundna tv-sändningar. Sportnytt kanske kom på besök två, tre gånger per säsong.

– Då ringde ett promotionbolag med kort varsel samma eftermiddag. Och så satte vi upp deras färdiga skyltar i raketfart. Ett två minuters kort inslag i kvällssändningen kunde sedan inbringa upp mot 50 000 kronor för föreningen.

 

Mycket förändras ständigt när det gäller grepp, krav, villkor, kvalité och inte minst aktörer inom arenareklam. Och förhållningssätt till liga- resp tv-avtal. Dan Hjalmarsson tittar mer på hur arenorna är smyckade än själva spelet när han följer internationell tv-handboll.

– Det är viktigt med utveckling, hur vi kan skapa bättre presentationer utifrån våra förutsättningar. Kan vi få in fler än de 17 golvskyltar som är max idag…!?

 

SÅLDE TILL TYSK TV

Dan avslutar med ett för honom oförglömligt minne från för 25 år sedan. IFK spelade final i Citycupen mot tyska TuS-Nettelstedt, med Talant Dujsebaiev i laget, inför 3 350 åskådare i Billingehovs ishall.

– Svensk tv kom med ett skambud som vi nobbade. Istället hjälpte ett promotionföretag oss att sända matchen direkt i tysk tv. Till avsevärt större pengar. Grejen var att tyskarna nästan enbart körde med öl- och spritreklam, vilket var högst ovanligt i Sverige då. Ja, nästan som skämmigt. Men grabbarna gjorde en stormatch, pressade de tyska proffsen, och IFK drog in bra med pengar.

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson
Foto: Viktor Ljungström

SEMESTERTIDER

Vecka 27-31 tar vi semester och sportkontoret håller stängt.Eventuella ärenden...

Läs Mer

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!