Äntligen IFK-seger efter drama

Den vinsten var efterlängtad. Och välförtjänt.
Ett tabellmässigt pressat IFK Skövde tog sig upp på vinnarspåret igen efter en uddamålsseger borta mot mesta mästarna RIK med 27-26 (14-12).
Inte ens en storspelande hemmamålvakt kunde hindra detta.

Ett infernaliskt drama i två tuffa akter. Precis som väntat eftersom det stod en så kallad ångest- och fyrapoängsmatch på menyn den här kvällen i Serneke Arena.
–  Vi åkte inte hit för att bjuda på skönspel utan för att hämta hem två poäng. Och efter fullföljt uppdrag blir man påtagligt påmind hur skönt det är att vinna igen, sammanfattar IFK-tränaren Henrik Signell.

 

UTMÄRKT FÖRSVARSSPEL
Det var ett tag sedan IFK-pojkarna vann. Den 11 december närmare bestämt. Också den gången i Göteborg och även då med uddamålet mot Önnered.
– Vi har spelat många väldigt jämna matcher den här säsongen. Och det både härdar och tar på kroppen, vet Signell.

IFK:s tabellrad så här långt rymmer fyra oavgjorda, två uddamålsförluster, två nederlag med två bollar…samt nu också tre uddmålssegrar. Snacka om resultat som skapar gråa hår!

Matchen då?

Som väntat jämnt och tufft med små marginaler. Tillställningens överlägset främste fanns i RIK-målvakten Mika Mäkelä som vann räddningarna med hela 16-5. Men göteborgarna förlorade samtidigt de tekniska felen med exakt samma siffror. Utespelarna i hemmalaget var inte lika framgångsrika som sin keeper.

Signells kommentar om detta:
– Målvakterna är en del av spelet. Liksom försvarsspelet som var fantastisk bra långa stunder från vår sida. Vi kämpade och krigade och spelade disciplinerat både bakåt och framåt ikväll.

 

MÅNGA KONTRINGSMÅL
Energiskt erövrade bollar i defensiven gav IFK möjligheten till snabba omställningar. Sju fullträffar i förstafaskontring är ett kvitto på detta. Victor Ljungquists 14-12 i tomt mål en sekund före paus var givetvis extra viktigt.
Tidigt i andra halvlek skaffade gästerna sig flera tremålsledningar. Bla 15-12,16-13 och 18-15. Men RIK, som rafsat ihop sex poäng i de senaste fem matcherna, kämpade sig tillbaka (läs: Mäkelä) och under sista kvarten bytte lagen i praktiken mål med varandra – trots att IFK brände tre (3) straffkast totalt.

Jonas Samuelsson missade vid 25-24 och Viktor Hallén vid 25-25. Skulle tåget gå igen!?
Ånej. Slutfasen gick i IFK-favör. Daniel Ekman (bilden), som tog ett stort ansvar hela matchen, skickade in den sista bollen när matchklockan visade 58.52. RIK:s sista anfall avstyrde just Viktor Hallén genom att stjäla ett försök till kantutspel.

Jonas Samuelsson:
– Ikväll steppade vi verkligen upp i försvarsspelet där vi lade grunden till segern. Visst brände vi mycket framåt, men deras målvakt var jätteduktig. För oss, totalt sett, var det här en prestation att bygga vidare på.

 

TAJT TABELL
Den som regelbundet följer tabellen vet hur tajt det är i handbollsligan för tillfället. IFK är nu åter på slutspelsplats, med blott två poäng upp till femteplatsen. Men framförallt skapade man ett utrymme nedåt till de lag som jagar med blåslampa.
En glad och lättad Henrik Signell får slutordet:
– Grabbarna visade ikväll känslor parallellt med klokhet som krävdes för att vinna. Och de kunde välförtjänt kosta på sig smått galna känslor efteråt. Insatsen kändes bestämd och med två viktiga poäng som utdelning är jag väldigt stolt och nöjd som tränare.

IFK:s nästa match spelas redan på lördag hemma i Arenan mot IFK Kristianstad. Den så kallade gratismatchen och nu lär det bli fullsatt!

 

MATCHFAKTA
Mål, IFK: Daniel Ekman 6, Jonas Samuelsson 6 (2), Bjarni Valdimarsson 4, Viktor Hallén 4 (2), Victor Ljungquist 3, Jonas Burud 2, Linus Gustavsson 1, Markus Sjöbrink 1.

Mål, RIK: Vasko Sevaljevic 7, Marko Lasica 6, Oskar Joelsson 3, Szymon Dzialawiewicz 3, Anton Schultze 3 (3), William Höghielm 2, Linus Lövgren 1, Simon Örtenlind 1.

Utvisningar, IFK: 3 x 2 min. RIK: 1 x 2 min.

Domare: Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik

Publik: 623

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson
Foto: Viktor Ljungström

SEMESTERTIDER

Vecka 27-31 tar vi semester och sportkontoret håller stängt.Eventuella ärenden...

Läs Mer

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!