“PÅ NORSKT VIS FIXAR JAG MORGONGRÖTEN KVÄLLEN INNAN”

“Mellan jobb, skola & handboll” med…

…IFK:s norrman Jonas Burud som firade sin 31-årsdag (i söndags) med att baka en välsmakande morotstårta, modell king size, och bjuda lagkompisarna på i samband med måndagsträningen.

Du jobbar som montör 12-15 timmar i veckan. Pluggar på halvfart på högskolan (ett basår, en förutbildning till ingenjör) samt inte minst spelar handboll på elitnivå. Och dessutom vara en hejare i köket, har vi förstått. Du hinner med mycket?

– Inga problem att vispa ihop en nyttig kaka till kompisarna eftersom födelsedagen också innebar en vilodag. Jag står gärna i köket. Kosten är viktig och måste anpassas till all träning och belastning. Morgongröten förbereder jag kvällen innan, på norskt vis, och äter kall morgonen därpå. Med bra framförhållning och struktur vinner man tid till både aktivitet och vila. Vi har varit i Stockholm fem gånger i höst, så skoljobbet försöker jag delvis sköta under våra långa bussresor. Och jobbet som montör på Cejn är både nyttigt för huvudet och ett brejk i all handbollsträning. Inte minst i avseende som ett utbyte av social kompetens i annan miljö.

Vi vet att du har fysiska toppvärden (främst löpningen) och ser dig alltid stretcha länge efter träningar och inte minst matcher. Är det därför du kommit till spel i 80 av 81 tävlingsmatcher under din Skövde-tid?

– Det tillhör elitidrotten att sköta sin fysik och kropp. Jag har alltid varit mån om att träna ambitiöst och målmedvetet. Min IFK-roll som tvåvägsspelare rymmer mycket springande. Men man ska också ha tur för att klara sig undan från svåra skador.

Sex säsonger i norska Elverum gav dig tio “titlar”. Fem vinster i slutspelet, två i cupen, och tre seriesegrar. Med Michael Apelgren – Sveriges nye förbundskapten som tränare hela tiden?

– Apelgren är en mycket skicklig tränare och coach, som kommer att lyckas med det svenska landslaget. Han är en go taktiker, som med sitt sätt att vara skapar en kreativ miljö för gruppen som han leder. Jag önskar “Micke”, och Sverige, allt gott.

Hur ser du på ligastarten för din egen del; med sex poäng i snitt (fyra mål plus två assist) per match hittills?

– Jag gör inga sådana jämförelser. Huvudsaken är att laget vinner matcher. Ibland räcker tyvärr inte ens bra prestationer, som i fredags. Vi var väldigt, väldigt nära att ta poäng. Till och med båda. Kristianstad var något lite kyligare när det skulle avgöras.

Oundvikligt är ändå din utveckling i IFK. 46 mål/28 ass första säsongen. 90 mål/71 ass i fjol. Och 23/12 på blott sex matcher i höst?

– Kan bara säga att trenden går åt rätt håll (skratt). Därför kändes valet enkelt att förlänga kontraktet med två år till. Allting känns bättre och bättre. Och då menar jag också försvarsspelet, som jag alltid har gillat och prioriterat.

OV Helsingborg hemma på torsdag väntar härnäst – en sån där match som IFK “på pappret “bör/ska vinna”. Eller…!?

– Varje match lever sitt eget liv. Jobbet måste göras. Senast fick Kristianstad draghjälp från över 3 000 åskådare de sista minuterna. På hemmaplan är det vår tur att dra nytta av stödet från åskådarna. Så kom igen nu, goa Skövde-publiken!

Text: Kjell-Ove “KOA” Andersson
Foto: Viktor Ljungström