Borta bra, hemma bäst – ett klockrent cupkoncept

Hemmaplan visade sig vara en avgörande faktor senast. Blir det samma scenario när returerna i ATG Svenska cupen ska avgöras..!?

– Framförallt måste försvarsspelet förbättras för att vi ska ta oss vidare, konstaterar IFK:s Markus Sjöbrink (bilden) inför söndagsmatchen mot Kristianstad.

Stabila hemmavinster

Fyra kvartsfinaler – fyra stabila vinster för hemmalagen. Och en herrans massa mål; nästan 70 i snitt per match. Så såg det ut senaste helgen.

Nu inleds cupmatcherna förvisso med tre shoot outs från vardera lag även när ligalag möts inbördes – men också under ordinarie 60 minuters spel rasslade det rejält i nätmaskorna på samtliga arenor.

Låt oss titta på cupresultaten från gångna helgen:

Hammarby-Sävehof 40-34.

Kristianstad-IFK Skövde 40-33.

Ystads IF-Hallby 42-22.

Alingsås-Malmö 35-32.

Hemspringet avgörande

Vän av ordning frågar sig:

Kan bortalagen senast, vända nu med favör av hemmaplan i ryggen?

Markus Sjöbrink svarar utifrån perspektivet att det är sju måls underläge att hämta in:

–  Med tanke på hur många mål som görs numera känns ingenting omöjligt. Det svänger så oerhört fort. Vi låg under tidigt med fem bollar (2-7 och 5-10) mot Alingsås och ledde en stund senare med två (18-16 och 23-21). En vändning med just sju bollar…

– …men det gäller förstås att få stopp bakåt och samtidigt komma in i ett flow framåt. Det vi alltså lyckades så bra med i onsdagens ligamatch. Kristianstad spelar en kvickare handboll, ställer om väldigt snabbt och strukturerat både från erövrad boll i uppställt försvar och vid avkast efter insläppt mål. Därför gäller fullt fokus för oss, inte minst vid hemspringet.

-Fira och jubla efter fullträffar får man alltså göra retroaktivt efter slutsignalen numera?

– Exakt. Bums hem och försvara det egna målet. Med samma tydlighet och bestämdhet som i onsdags. Det kändes skönt med en plockad poäng, och ett trendbrott efter flera förluster, både för kropp och själ, påpekar Markus Sjöbrink.

Shoot outs – igen

Skillnaden från senaste cupmatchen är att nu ska totalsegrare koras. Fyra lag som får spela vidare i semifinal. Därför är på sin plats att reprisera förutsättningarna:

Är totala målskillnaden lika efter 2 x 60 minuters spel tillämpas shoot outs för att skilja lagen åt. Ev fler bortamål räknas således inte extra\”.

Så här spelas cupreturerna:

Fredag 19.00: Hallby-Ystad.

Söndag 15.30: Malmö-Alingsås.

16.00: IFK Skövde-IFK Kristianstad.

Måndag 19.00: Sävehof-Hammarby.

Semifinalerna avgörs sedan också i dubbelmöten, 17 resp 22 december.

Har du inte möjlighet att vara på plats, ser du matchen via Handbollplay.se

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson Foto:  Viktor Ljungström

 

 

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!