Dubbla cupmatcher parallellt med ligaspelet

I väntan på fortsatt seriespel står härnäst kvartsfinaler i ATG Svenska Cupen på tur för Elitlaget.
Ett förväntat tufft dubbelmöte med IFK-kollegan i Kristianstad – som kommer till avkast vid första matchen hemma i Skåne med hela tre ex-Skövde-pojkar i truppen.
– Cupen är ytterligare en titel att spela om. Så vi går garanterat all in, hälsar Hjo-fostrande Andreas Cederholm.

32-åringen är tillbaka i svensk handboll efter sex säsonger utomlands. Han utsågs till Månadens spelare i oktober och är i många ögon \”höstens främsta  hemvändare\” respektive \”ligans bästa värvning\” så här långt  med hög spetskompetens och med inte minst 4,5 spelmål i snitt bl.a.
– Det har lossnat för mig personligen allt eftersom och laget har ju tio raka segrar i ligan. Så det vore förmätet att vara annat än nöjd…

Hur viktig är cupen för IFK Kristianstad?
– Jätteviktig. Vi vill vinna allt vi ställer upp i. Svenska cupen är ny för mig. Jag vann den tyska varianten med Lemgo 2021, men det svenska formatet med dubbelmöte är något annat och lite kittlande, tycker den 42-faldige landslagsmannen.

Din kontakt med IFK Skövde där du spelade 2007-13 efter ungdomsspel med HK Guldkroken?
– Egentligen ingenting. Åren går. Liksom kompisar. Man träffar nya vänner varje säsong. Här i Kristianstad umgås jag numera med Matias (Helt Jepsen) och Alfred (Ehn) som båda spelat med Skövde efter att jag varit där.

För IFK Skövde kommer cupspelet efter en resultatmässigt mindre lyckad period i ligan. Tredjeplatsen i tabellen är intakt, men hungern efter stark prestation och gott utgångsläge inför returen nästa söndag (20 nov) bör vara stor.
Semifinalerna spelas 17 och 22 december samt finalen, också ett dubbelmöte, den 25 februari och 14 mars nästa år.

Svensk Elithandbolls vd, Peter Gentzel, berättar samtidigt om nya framtidsplaner:
– Till säsongen 2023/24 bygger vi om vi slutfasen av cupspelet till ett s.k Final Four mellan de fyra semifinallagen, Då sker ett sammandrag på ett ställe, på samma sätt som exempelvis Champions League och tyska cupen avgörs.

Spelplatsen är ännu inte utsedd:
– Vi är långt framme med planeringen och många orter har visat intresse. För att vara aktuell som arrangör bör man förfoga över en arena som tar runt 4 000 åskådare. Det är det utrymme vi söker för den publikfest vi önskar höja cupens status till, säger Peter Gentzel.

 

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson.
Foto: Viktor Ljungström

 

CUPFAKTA
ATG Svenska Cupen är framme vid kvartsfinaler som spelas i dubbelmöten hemma/borta kommande respektive nästa helg. Samtliga åtta återstående lag tillhör Handbollsligan.

Lördag
15.00: Ystads IF-Hallby
17.00: Hammarby-Sävehof

Söndag
16: Alingsås-Malmö
16.30: IFK Kristianstad-IFK Skövde

(Retur i Skövde söndag den 20 november kl 16.00. Redan på onsdag, 16 november, väntar dock bortamatch mot Alingsås i ligan.)

Cupmatcherna visas på Handboll Play/Solidsport.

 

Laget med flest poäng efter två matcher går till semifinal. Har lagen två poäng vardera avgör målskillnad. Är även den lika väntar inte förlängning i match 2 utan avgörs direkt i shoot-outs. Match 1 kan således sluta oavgjord efter 60 minuters spel. Samtliga matcher inleds med tre shoot-outs för vardera lag.

Källa: Svensk handboll.

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!