Från sexa till SM-final – historien kan upprepas!?

Kan man nå SM-finalen efter att ha kommit sexa i ligaspelet? Javisst. Precis vad IFK Skövde lyckades med 2007.

Rasmus Wremer var då hela ligans skyttekung men också olycksfågel i samma veva.

– Vi nollade hjärnorna, klev in i slutspelsbubblan, och höjde lägstanivån, minns IFK-ikonen som gärna ser att historien upprepas 16 år senare.

Sjätteplacerade Wremer & co skickade först ut serietrean Lugi. Därefter tvåan Sävehof för att slutligen ställas i en final mot ettan Hammarby.

*Lugi-mötet gick till fem ronder, där IFK vann den sista på bortaplan med tio bollar (31-21). Detta trots att Rasmus, som överlägset vunnit elitseriens skytteliga på 205 mål, drog korsbandet tidigt i avgörande matchen och därmed spelat färdigt för säsongen.

*Utan IFK-stjärnans fortsatta medverkan manövrerades Sävehof ut i semin med 3-1. Efter två nya bortatriumfer; där den ena gick till en oförglömlig förlängning (33-32).

– Vi slog verkligen ur underläge. Men Christoffer Sevestedt och Joakim \”Jocke\” Larsson svarade båda för sitt livs IFK-match, minns Rasmus Wremer.

– Hur kaxig är man annars inför ett SM-slutspel efter en sjätteplats?

– Det beror på förutsättningar, krav och förväntningar. Vi hade en rätt rörig säsong. Precis som årets upplaga också haft bitvis. På grund av skador och många spelartapp, om inte annat. Men det gäller att samla ihop sig, vilket man även redan klarat då det såg som mörkast ut ett tag. Lägga allt gammalt och negativt åt sidan. Plocka fram det bästa som finns att tillgå. Och framförallt försöka att pricka rätt.

– Då menar jag både det mentala och i det taktiska. Vara skärpt, fokuserad, och utföra det man är överens om utifrån hjärta och hjärna. Lagen känner varandra så väl att nu kan en enda liten (läs: ändrad) detalj vara avgörande. IFK har ju redan vunnit en gång mot samtliga de fyra främsta under säsongen, så visst finns ett härligt slagläge.

Engagerad…

Rasmus, som har klubbrekordet både gällande antalet spelade matcher och gjorda mål, låter så engagerad att man tror att han själv ska spela kvartsfinal i Ystad på tisdag.

– Jag är nere på träningarna emellanåt och hjälper till. Och ser givetvis varenda match. Som spelare är ju detta man brinner och tränar för. Kunde vi för 16 år sedan, kan väl dagens lag upprepa bedriften att nå SM-final, hoppas Wremer, som fyller 41 år på påskdagen och numera har tre aktiva söner i IFK-familjen.

Engagemanget märks också tydligt på läktaren när IFK spelar (bilden).

-Hur gick det då med korsbandet för 16 år sedan?

– Jag opererades relativt snabbt och satt med benet i paket i Globen när finalen spelades. Turligt nog så hade jag skrivit kontrakt med Ålborg strax innan och hade en klubb att komma till trots den allvarliga skadan.

Mer notabelt från 2006/07:

Närmast bakom Rasmus Wremer i skytteligan, på delad andraplats, kom Hammarbys Michael Apelgren och H43:s Zoran Roganovic – en duo som idag är tränare för de tänkbara motståndarna Sävehof respektive Guif i en semifinal för IFK Skövde. Traditionens makt är stor.

Fotnot: Vi har ett purfärskt exempel på hur, och när, tabellsexan slår ut trean i ett SM-slutspel. I ishockeyn där Frölunda just besegrat Färjestad med 4-3 i matcher – trots fyra bortamatcher för göteborgarna

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson. Foto: Viktor Ljungström

FAKTA/SÄSONGEN 2006/07:

Elitseriens sluttabell: 1) Hammarby, 2), Sävehof, 3) Lugi, 4) RIK, 5) Ystads IF, 6) IFK Skövde, 7) Lindesberg, 8), IFK Trelleborg, 9) H43, 10) Alingsås, 11) Guif, 12) Drott, 13) IFK Ystad, 14) Heim.

Kvartsfinaler: Hammarby-Lindesberg 3-0, RIK-Ystad 3-2, Sävehof-Trelleborg 3-0.

Lugi-IFK Skövde 2-3. (27-26, 24-19, 28-24, 32-27, 21-31).

Semifinaler: Hammarby- RIK 3-0. Sävehof-IFK Skövde 1-3. (31-33, 23-26, 32-33, 33-32).

SM-finalen (inför drygt 14 000 åskådare i Globen) Hammarby-IFK Skövde 34-22.

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!