Kristers \”Målvaktsklubb\” nu igång med full styrka

Han är inte enbart anställd sedan i somras som IFK-handbollens nye ungdomsansvarige.
Parallellt som föreningsutvecklare värnar Krister Billström, 45, också målvakterna lite extra.
Nu är därför \”Målvaktsklubben\” igång på allvar – med ett 25-tal förväntansfulla elever i åldern elva till 16 år.

– Målvakter behöver givetvis annorlunda träning än utespelare. Och stimuleras till detta. Inte minst individuellt och gärna redan i unga år, förtydligar Krister Billström.

På seniorsidan har det funnits en extra tränarresurs sedan länge. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Vi skrev nyligen i detta forum om att inte mindre än tio IFK-målisar genom åren flyttat iväg till proffsspel utomlands i olika tidsepoker från blåvit bakgrund som trygg plattform (se fotnot).

Återkopplar åt olika håll
Krister Billströms passion till målvaktsspel fascinerar. Han är utbildad instruktör i förbundets samtliga fyra steg och lär i sin tur ut sin kunskap till nya instruktörer.. IFK-Krister är anlitad på ung landslagsnivå tillsammans med Dan Beutler, Jan Ekman, och Thomas \”Foppa\” Forsberg.

– Jag var med kring 00-kullen med bl.a Fabian Norsten och Simon Möller, berättar Krister. Och här i IFK tar jag hjälp av Felix Norrgård (21 år) medan det sker en parallell återkoppling till bl.a elitlagets Henrik Signell, Robert Lechte och Anton Claesson.

De äldre kör dubbelt
Hur fungerar då \”Målvaktsklubben\” rent praktiskt i IFK:s regi?
Jo, det är en riktad verksamhet till föreningens unga s.k burväktare som sker vid fem tillfällen under denna hösten. Under våren kopplas även deras resp tränare in för samarbete och samförstånd.
Träffarna nummer två och tre genomfördes under skollovet i förra veckan som ett avstamp inför gångna Skadevi Cup-helgen och kommande helgs Sverigecupen. Med 19 resp 18 deltagare på hallgolvet. Krister Billström förklarar:

– De äldre i U15/16-klasserna medverkade vid båda passen. Totalt fanns ett 25-tal målvakter på plats. De yngsta i detta projekt är elva år.

Målvakter i \”kläm\”
Utbildningen är egentligen både okomplicerad och självklar och rymmer synbarligen och enkla tips.

– Övningar som exempelvis med fördel kan göras i anslutning till den kollektiva träningen i stället för att \”vänta in\” sin tur. Det är inte alldeles enkelt att genomföra aktiv träning för alla under ett helt pass med grupper med över 30 spelare samtidigt på planen som i vissa årskullar. Där vet vi av erfarenhet att målvakterna kommer i kläm.

En high five kan vara gott nog
\”Målvaktsklubben\” går alltså ut på att stimulera och utbilda sig själv till egen utveckling kring kroppskontroll och koordination med hjälp av rörelseglädje. IFK-Kristers starka ambition är att göra Blåvitts målvakter mer atletiska och förberedda för så småningom seniorspel.

– Därmed ska man inte specialisera sig för tidigt utan gärna pröva på att spela både ute och att vara målvakt i de tidiga ungdomsåren, poängterar han.

Hur sker då uppföljningen?
– Med regelbunden feedback från oss ledare. I mitt uppdrag ingår att komma ut på träningar och matcher till de olika lagen. Föreningens ambition är också de äldre ska stimulera de yngre under resans gång. Det kan röra sig om något så enkelt som att göra en high five och ställa en fråga om \”hur går det\” när en 16-åring träffar en 12-åring i samband med elitlagets match i Arenan eller i korridoren mellan två träningar.

– Det bör inte vara svårare än så för att ta ett kliv i utvecklingen. Tillsammans ska vi föra IFK:s fina målvaktstradition vidare, hoppas Krister Billström.

Fotnot: Några exempel på tidigare IFK-målvakter som nått landslag resp proffsspel utomlands är Marcus Lindblad, Johan Green, Robert Lechte, Johan Sjöstrand, Mikael Appelgren, Anton Hellberg, Håvard Åsheim samt senast Fabian Norsten.

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson
Video/Foto: Marcus Dahl

SEMESTERTIDER

Vecka 27-31 tar vi semester och sportkontoret håller stängt.Eventuella ärenden...

Läs Mer

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!