LÅNG VÄG MOT ELITEN – MEN NU ÄR SAKEN OSKAR!

Oskar Palm #30

Han spelade ingen handboll på drygt sju år.
Men blott tre veckors frånvaro kan också vara långt.
– I synnerhet när man vet vad som finns att uppnå, vet Oskar Palm.

Den 18-årige junioren och IFK-målvakten har valt sina egna vägar mot en snart förväntad ligadebut. Åtminstone på bänken.

Efter en säsong i HP 90 som sjuåring slutade Oskar med handboll. Sju år senare var den dåvarande fotbollsmålisen i Skultorp tillbaka på handbollsplanen – för att kompisarna lockade honom med en “ledig plats” i 14-årslaget.

– Ingenting jag ångrar, säger Oskar, efter söndagens HK-match mot Stenungsund i division 2.

INTE RAKASTE ELLER LÄNGSTA VÄGEN

Late bloomer är bara förnamnet. Och det blev inget handbollsgymnasium heller för den här killen. Nej, Oskar sökte in på Volvogymnasiet.

– För mig har det hittills funkat med den träning jag får hos IFK. Fast allting kan givetvis göras bättre och rejälare på sikt.

Med tanke på skador och sjukdomar hos Elitlaget har junior- och HK-keepern fått köra extra hårt. Men när Håvard Åsheim skadades under EM-uppehållet och Anton Hagvall var sjuk senast fanns Oskar Palm plötsligt inte tillgänglig. Förstaårsjunioren Pelle Hellberg, 17, har fått vara andrekeeper. Och bära ansvaret i HK.

VARFÖR?

– Kan kanske uppfattas som dålig tajming av mig. Jag har varit iväg med skolan på obligatorisk utbildning i Belgien i tre veckor. Kom hem i fredags efter 20 timmars bussresa. Men nu är jag redo igen.

TRÄNAT MED BELGISKT ELITLAG

Oskar hymlar inte med sin ambition att få spela i Handbollsligan – trots att handboll var “ointressant” under så många år. Men man måste givetvis ställa sig frågan hur redo (?) man är efter en tre veckors utlandsvistelse?

– Jag har tränat med det belgiska elitserielaget, Don Bosco Gent, vid fem tillfällen och däremellan sprungit och kört på gym.

Oskar sökte mejlkontakt med lagets tränare på eget bevåg. Och fick napp med ett hjärtligt välkomnande. Han tog sedan spårvagnen 40 minuter enkel resa ut till träningen från vandrarhemmet centralt i Volvo-bekanta Gent medan studiekompisarna, totalt 48 stycken från Skövde, mestadels softade på kvällarna.

BERÖM FRÅN FÖRENINGEN

Oskar får beröm av IFK:s klubbchef Johan Gustavsson:

– Härligt att höra om Oskars ambition och kreativitet. Han går verkligen i bräschen och visar vägen att det går att kombinera studier och idrott. Och därtill att kunna lösa praktiska svårigheter längs resan.

18-åringen spelade ett antal träningsmatcher med Elitlaget i augusti när Anton Hagvall var fotskadad. Han vet samtidigt att han är garanterad jobb och anställning hos Volvo efter studentexamen i juni.

– Men sportlovet den här veckan tänker jag ägna enbart åt handboll. Vi vill ju gärna nå en kvalplats med HK också, slår han fast, likt IFK:s egen numera “Belgian Blue”.

Text: Kjell-Ove “KOA” Andersson
Foto: IFK Skövde HK

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!