Sigge och Anton tar över Sydkoreas damlandslag

Nu är det helt klart att Henrik ”Sigge” Signell blir förbundskapten för Sydkoreas damlandslag. Uppgiften blir först att ta Sydkorea till nästa års OS.

-Det här är ett mycket spännande uppdrag som jag verkligen ser fram mot, säger Sigge som kommer att på allvar inleda det nya uppdraget i mitten av maj.

Henrik Signell kommer också att ha assistans av IFK Skövdes fystränare Anton Claesson.

Tufft OS-kval att vänta

Sydkoreas damer kommer att spela OS-kval i augusti-september. Signells och Claessons kontrakt sträcker sig först och främst över OS-kvalet. Om OS-platsen klaras förlängs det över OS. Om det inte blir OS bryts det och vad som sedan händer återstår att se.

-Upplägget passar mig. Hade det varit fråga om ett treårskontrakt till exempel hade jag inte varit intresserad.

Sydkorea anses tillhöra de 10-15 bästa länderna i världen. I Asien är det Japan och Sydkorea det handlar om i första hand. Att det blir dessa länder som kommer att göra upp om den enda OS-platsen anses ganska givet.

-Chansen är väl 50-50, säger Signell.

Tekniskt och kvickt lag

Henrik Signell efterträder dansken Kim Rasmussen som förbundskapten och har förstås haft en del kontakter med sin företrädare.

Sydkoreanskorna har som främsta styrkor att de är tekniska, kvicka och hårt arbetande. Styrka och skyttekraft är inte riktigt lika utvecklat.

-Det gäller hitta strategier för att utnyttja styrkor och dölja svagheter. Att få chans att utveckla handbollen ytterligare ser jag som en spännande möjlighet.

Bra grund

Att den sydkoreanska handbollen kommit långt är det dock ingen tvekan om. Nyligen vann landet VM för flickor födda 2004. Sydkorea är också kvalificerat för VM som avgörs i Sverige, Norge och Danmark i december.

-Då vill jag förstås få möjlighet att få leda laget, säger Sigge.

Stort stöd

Henrik understryker det stöd han fått i beslutet av tacka ja till erbjudandet från Sydkorea.

-IFK:s sportchef Ulf Nyström har haft mycket stor förståelse och varit ett stort stöd i processen. Sedan har givetvis familjen, och då framför allt min sambo, varit stöttande till hundra procent.

Henrik berättar också att han alltid haft stort intresse av japansk och koreansk kultur och historia.

-Att komma den närmare är en chans som man bara lär få en gång i livet.

”Fantastisk möjlighet”

IFK Skövdes sportchef Ulf Nyström har under en tid känt till Henriks ambitioner att testa sina vingar på en annan kontinent med allt vad det innebär. Så här kommenterar Uffe:

-Nu när det är offentligt med Sydkorea tycker jag det är en fantastisk möjlighet. Det är han är väl värd efter sina tre år i klubben där han gjort ett storstilat jobb med vårt elitlag. Vi har under denna tid nått stora framgångar, inte minst genom att spela två SM-finaler och återigen fått möjligheten att prova på ett härdande Europacup-spel. Som alltid är det vemodigt att skiljas åt men sån är idrotten idag. Jag tycker vi har lärt av varandra och nånstans vet jag att Henriks hjärta för alltid kommer ha en blå nyans…

\"\"

Fysbehovet stort

När det gäller att utveckla den sydkoreanska damhandboll är det ingen hemlighet att det finns särskilt behov på det fysiska planet.

-Därför är det förstås fantastiskt att få hjälp av Anton som jag jobbat så bra och nära under åren i Skövde, säger Henrik.

Anton Claesson kommer alltså inte varit ansvarig fystränare i IFK Skövde nästa säsong.

-Att få den här chansen tillsammans med Sigge är förstås fantastiskt. Jag har trivts otroligt bra i IFK och tackar för tre fina år, säger Anton som ser fram mot en mycket häftig utmaning.

-Det här är nog en chans man får en gång i livet. Otroligt spännande, säger Anton.

Stort avtryck

Uffe Nyström understryker att Anton under tre år i klubben satt ett stort avtryck med sin kunskap, ambition och driv i meningen att arbeta med den fysiologiska delen i klubben.

-Det har inte bara varit med elitspelarna utan Anton har också med alla till buds stående medel hjälpt oss vidare i att lyfta blicken, modernisera och inte minst anpassa det fysiska arbetet efter hur vardagen för våra elitspelare ser ut.

-Anton går en fin framtid till mötes inom sitt gebit, det har jag hela tiden varit medveten om. Därför har jag också alltid haft på känn att vi haft honom till låns. Jag lyfter på hatten för detta jobb och önskar honom lycka till framöver, säger sportchefen.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!