Sönerna mot varandra – då gissar pappa på fajt

Återstart, jovisst! Mötet mellan IFK och Guif på lördag kan också rubriceras som en \”brödrafajt\” mellan Daniel och Marcus Ekman.
En drabbning pappa Janne, 55, ser mycket fram mot:
– Båda lagen kommer till spel från var sitt bra genrep, vet han.

Som fd målvakt, tränare, ja…ikon och rekordman inom svensk ligahandboll (se faktaruta) och klassisk handbollsnörd har Janne Ekman bra koll på sönerna Daniel, 27, och Marcus, 24 och givetvis deras lag. Han har ju fostrat och tränat båda till framgångsrika elitspelare.

Mamma också mittnia
– Vi brukar säga att deras mamma, Karin, som också var mittnia, bidragit med spelförståelsen och jag med, …förhoppningsvis, mycket annat som tillhör handbollen, raljerar pappa Ekman.
# Var finns då sympatierna på lördag?
– Givetvis lika mycket hos båda våra grabbar, är Jannes blixtsnabba replik på det klockrena temat att \”må bäste man vinna\”.

Väljer neutral mark
Vi har sett honom som välkommen gäst i Arena Skövde ett antal gånger under hösten. Men på lördag väljer Janne att vistas på annan ort.
– Vi reser bort. Neutral mark passar bra när pojkarna nu ställs mot varandra. Så jag får hälsa på min kompis, IFK-tränaren Henrik Signell, vid ett annat tillfälle…
Lillebror Marcus Ekman, Guifs spelmotor, gick segrande ur striden för tre månader sedan hemma i Eskilstuna (33-32). Samma kväll gjorde storebror, Daniel, comeback, som något ringrostig, efter en knäoperation.
Pappa Janne:
– Det som hände då är historia nu. Handboll är färskvara och jag vet att båda lagen är på stark uppgång, för jag har pratat med grabbarna efter helgens genrep mot internationellt motstånd. Och jag fick en positiv känsla från båda.

Många viktiga matcher
Guif var i Polen och vann en turnering. IFK tog hem en cuptitel i Norge.
# Sett till oerhört jämna tabelläget, där det skiljer två poäng runt slutspelsstrecket mellan lagen, står mycket på spel?
– Det är angeläget att vara på tårna direkt efter ett så långt uppehåll och snabbt skaffa marginal i ladorna. Det vankas fyrapoängsmatcher på många håll av det som återstår och då gäller framförallt att leva upp till epitetet att spela bra under press. Brukar alltid hävda att det är i tidigare motgång man visar sin styrka.

Janne Ekman om någon borde veta, handbollspappan som spelat flest matcher i högsta svenska ligan och nu står med ett ben i vardera läger genom sina söner.

 

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson.
Foto: Viktor Ljungström

 

Pappa-fakta
Janne Ekman har spelat 24 elitseriesäsonger och flest matcher (529) av samtliga i Sveriges högsta serie där han representerade Cliff, Irsta, Guif och Hammarby (två SM-guld 2006 och 2007). Plus en säsong i norska ligan för Norröna. Finlandsfödde Janne, som kom till Sverige som tolvåring, står dessutom bokförd för fem A-landskamper för Sverige och 29 för Finland. Han spelade för Guif så sent som 2013, som 46-åring (!), som reservmålvakt i en Europacup-match.
2007 inledde pappa Ekman tränarkarriären som assisterande i Guif. 2016-19 var han huvudtränare i klubben med bla båda sönerna i spelartruppen. 2016-20 var Janne Ekman parallellt assisterande förbundskapten/målvaktstränare ihop med numera IFK-tränaren Henrik Signell för det svenska damlandslaget.
Numera är Janne assisterande till Thomas Sivertsson för Estlands herrlandslag.

Sönerna-fakta
# IFK-Daniels facit i handbollsligan 2022/23:
11 matcher; 25 mål på 42 avslut (59 %), 33 målpass, 15 tekniska fel, 6 utvisningar.
# Guif-Marcus facit i handbollsligan 2022/23:
17 matcher; 52 mål på 89 avslut (58 %), 42 målpass, 26 tekniska fel, 4 utvisningar.

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!