\”VÅRT IFK\” – Del 11 Funktionärs- & pressfiket

\"\"

För 34:e säsongen i följd står IFK Handboll snart redo att arrangera och bjuda in till festliga matcher i landets högsta handbollsliga. Utspridda på olika platser i Arenan jobbar närmare hundra blåvita funktionärer och volontärer intensivt i olika funktioner varje gång vi har hemmamatch.

Det låter annars enkelt att kasta ut en boll och låta den studsa. En IFK-match kräver mycket mer än så. Med både förberedelser och stor personlig närvaro och service under många timmar.

I en serie artiklar presenterar vi här de 14 arbetsgrupperna, deras uppgifter, och människorna bakom kulisserna. En sak är säker. Utan alla dessa idéella eldsjälar och trotjänare skulle klubben stå sig slätt.

– JOHAN GUSTAVSSON, klubbchef IFK Skövde Handboll.


Dagens avsnitt (11)

FUNKTIONÄRS- & PRESSFIKET

\"\"

\”Hos A-gänget tar tv-profilen gärna en fika\”

GRUPPENS MEDARBETARE: Ann Widing, 72 (ansvarig), Anne-Marie Jussén, 75, Adam Johansson, 38.

Hit kommer folk som har olika arbetsuppgifter och uppdrag i samband med en IFK-match.
Exempelvis välbekante tv-kommentatorn Patrik Westberg:
– Hemtrevligt och välkomnande. När man besöker Arena Skövde blir man alltid på ett gott humör.

Patrik, 55, tar gärna en fika hos \”A-gänget\”, dvs Ann, Anne-Marie och Adam, och \”tjötar en stund\” innan han går ut i sändning och det börjar kastas boll i nät, ribbor och stolpar. Och innan supporterklacken Sköfdes Blå Bönder fått upp volymen till rätt ljudnivå.

Arbetsplatser kan se olika ut. Långt inte enbart för nämnde Westberg, med uppdrag world wide som kommentator för bland annat SvT, TV 4 och C More sedan cirka 20 år tillbaka. Trivselfaktorn är alltid viktig oavsett vart man tjänstgör.

Till funktionärs- och pressfiket i konferenslokalen bakom sektion D kommer också många både erfarna och yngre blåvita volontärer. Med eget spel från förr och med  pågående ledargärningar fästa i bältet. I innersta kretsen ett i grunden väldigt positivt gäng kallat för \”Ljugarbänken\”. Här får man nämligen reda på senaste nytt. Inte bara det som rör föreningen utan samhällssnack i både stort och smått.

\"\"

KAFFEVATTEN FRÅN DUSCHEN

Fikets Ann Widing, cefévärd och trotjänare, har sett IFK-profiler komma och gå sedan drygt 30 år. Vissa kvar i minnet för alltid. Om inte annat för deras karaktärer, utstrålning, och tacksamhet för det sociala umgänget. Och hon har upplevt verksamheten utvecklas från liten till storskalig:

– När jag och min make, Sigge, började höll vi till under ståplatsläktaren i gamla Idrottshallen. Med Arena-bygget 2002 fick vi nya förutsättningar. Men inte helt klockrena möjligheter. Man kan undra hur det resonerades och planerades om extra sidoutrymmen innan bygget sköt fart.

 

Funktionärsfiket var inledningsvis hänvisat till mörka förråd i markplanet. Till och med tillfälligt lediga omklädningsrum användes.

– Det kändes inte helt optimalt att gå in  och vrida på duschen för att hämta och bära vatten så att vi kunde brygga kaffe, minns Ann Widing. Men det löste sig, det också…

 

EN GÅNG BLÅVIT, ALLTID BLÅVIT

Betydligt bättre nu, alltså. Vilket inte minst Anne-Marie Jussén intygar:

– Jag kom in i IFK-familjen just i samband med Arenans tillkomst. Innan dess jobbade jag i kiosken vid Ishockeyklubbens matcher i Billingehov. Jag går till det här uppdraget i Arenan med ett leende på läpparna i stort sett varje gång. Under liknande premisser som jag är entrévärd vid AIK:s fotbollsmatcher.

 

Adam Johansson är färskingen i gänget. En gång fotbollsspelare i Kungshamns också blåvita färger innan han flyttade till Skövde som tonåring för att plugga.

– Jag blev kompis med Sofia Widing (Anns dotter, tillika kioskansvarig) och på den vägen är det. Resan till SM-finalen i Globen 2005 blev min dörröppnare till IFK-are, berättar Adam som liksom kollegorna inte är främmande för att hoppa in och stötta i andra arbetsgrupper när det eventuellt behövs hjälp.

 

KORVARNAS TID ÄR RÄKNADE…

Fikagänget samlas oftast tre timmar före avkast. Tre burkar med korv öppnas tidigt. Exakt 108 korvar (3 x 36) kokas varje match. Först till kvarn gäller. Är inte Patrik Westberg och hans tv-gäng snabbast till korvgrytan och faten med bullar droppar medarbetare in, ut och tillbaka allt eftersom. Enskilt, även i små grupper. Säkert hundra personer under ständig rörelse. Reklamgruppens stora gäng ska vara färdiga med sitt uppdrag i god tid innan uppvärmningen och tar gärna en korv efteråt som belöning.

Tekniska mötet 60 minuter innan avkast är en viktig hållpunkt. Då bärs fika ner en våning dit domare, delegater, sekretariat, lagansvariga, säkerhetsfolk, och ibland medicinsk personal, strålar samman och säkerställer riktlinjerna. Även läktaren för skrivande media och funktionärer, med arbetsplatsen en våning upp, får egen leverans. Spring i trappor ingår.

 

STÄRKER VARUMÄRKET

Någon rekordlista över extrema korvätare och/eller slukare av kanelbullar får vi inte ur \”A-gänget\”. Sådan info förblir en hemlighet av hänsyn till vederbörande. Men tv-profilen Patrik Westbergs slutord är värt att uppmärksammas:

– IFK Skövde ska som förening vara stolt över sina arrangemang. Allt ifrån publikvärdar till de som drar kablar o.s.v. Inte minst fikagruppens härliga bemötande. Ingenstans finns några bekymmer. Allt ordnar sig. Ingenting är omöjligt. Arena Skövde står för en bra atmosfär, helt enkelt. Och allt detta gemensamt stärker givetvis klubbens varumärke.

 

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson
Foto: Privat/IFK Skövde HK

 

Tidigare avsnitt: Reklamgruppen (publicerat 20 maj), Supportershopen (24 maj), Bargruppen (29 maj), Loggninggruppen (3 juni), Kassagruppen (8 juni), Mode & Transportgruppen (13 juni), Lotterigruppen (18 juni), Kioskgruppen (26 juni), VIP-gruppen (1 juli), Introgruppen (6 juli).

SEMESTERTIDER

Vecka 27-31 tar vi semester och sportkontoret håller stängt.Eventuella ärenden...

Läs Mer

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!