\”VÅRT IFK\” – Del 3 bargruppen

\"\"

För 34:e säsongen i följd står IFK Handboll snart redo att arrangera och bjuda in till festliga matcher i landets högsta handbollsliga. Utspridda på olika platser i Arenan jobbar närmare hundra blåvita funktionärer och volontärer intensivt i olika funktioner varje gång vi har hemmamatch.

Det låter annars enkelt att kasta ut en boll och låta den studsa. En IFK-match kräver mycket mer än så. Med både förberedelser och stor personlig närvaro och service under många timmar.

I en serie artiklar presenterar vi här de 14 arbetsgrupperna, deras uppgifter, och människorna bakom kulisserna. En sak är säker. Utan alla dessa idéella eldsjälar och trotjänare skulle klubben stå sig slätt.

– JOHAN GUSTAVSSON, klubbchef IFK Skövde Handboll.


Dagens avsnitt (3)

BARGRUPPEN

\"\"

 

\”En liten öl och mycket snack i baren\”

GRUPPENS MEDARBETARE: Peter Karlsson, 52, och Håkan Lindqvist, 48.

IFK-spelarna kör tuff fysträning på gymmet och i Billingens löp- och skogsslingor.
Peter Karlsson och Håkan Lindqvist åker till Göteborg på – bar- och drinkmässa!
Vem vill inte förkovra sig i sitt uppdrag?

 

Firma Karlsson & Lindqvist är sedan sex år klubbens egna populära bartenders.

– En mycket trevlig syssla. Vi gillar om inte annat att \”slänga käft\” med kunderna. Den sociala biten är viktig när man går på handboll, påpekar Peter. En match ska helst rymma mer upplevelse än 2 x 30 minuter handboll.

Duon fann varandra genom ledaruppdrag inom Skultorp IF:s fotbollsverksamhet. Peter är svåger med IFK:s förre ordförande Per Andersson, som alltså är gift med Peters syster Liselotte. Han jobbar dessutom som plåtslagare i Pers firma.

– Det fanns många gemensamma nämnare som förde mig till IFK och Arenan, konstaterar han.

 

SCANNADE FÖRST BILJETTER

Vare sig Håkan eller Peter har annars spelat handboll. Men de har stått och suttit på läktaren. Peter var till och med på plats, i gamla idrottshallen, när IFK avancerade till högsta serien en varm aprildag för drygt 33 år sedan. Efter bland annat fyra (!) missade kvalförsök innan på 80-talet.

Hur hamnade då kompisarna, en plåtslagare och en lastbilschaufför, just i en bar!? Jo, egentligen av en tillfällighet via Mattias Mat som har arenaavtalet och utskänkningstillståndet.

– Klivet från att scanna biljetter, som vi gjorde innan, upp till försäljningsdelen på Blå Torget, kändes både kort, naturlig och inte minst stimulerande.

 

BERÖM AV MOTSTÅNDARNA

I baren säljs öl och vin till allt övrigt tilltugg som går att köpa på andra ställen i Arenan. Ibland flyttas matgäster från då fullbokade VIP-avdelningen ner till bardelen. Givetvis finns alkoholfria alternativ i sortimentet.

– Vi har många stammisar. Och kunder som till 99,9 procent är väldigt, väldigt trevliga. Det sociala kan och ska inte underskattas i sånt här sammanhang.

– Det roliga är att vi också får mycket beröm av gästande lags supportrar. Det är nämligen inte helt glasklart att man får ta sig en öl i samband med match i alla hallar. Flera uttrycker därför att det är så gemytligt att besöka Skövde.

 

TITTAR KANSKE SISTA KVARTEN

IFK-baren öppnar 90 minuter före avkast. Stänger kort in på andra halvlek. Grovt räknat halva omsättningen sker i samband med pausen. Vid mycket publik får Peter och Håkan då hjälp av flexibla volontärer och trotjänare; som främst Kristin Fredriksson och Ingrid Österström. För att undvika köer.

Hur mycket handboll får då firma Karlsson & Lindqvist uppleva live för egen del? Lite grann av första halvlek då de turas om att hålla jour. Och kanske sista kvarten av matchen när de stängt och bommat igen butiken. Men Håkan har oftast bråttom hem till Stenstorp. Hans verkligt tuffa jobb att köra lastbil börjar i regel klockan fyra på morgonen (läs: på natten, för oss övriga).

 

\"\"

 

BESÖKTE BAR- OCH DRINKMÄSSA

Apropå järn i elden har Peter Karlsson ett brinnande intresse för styrkelyftning. Han har tävlat och är numera internationell domare på hög nivå. Men uppdraget som IFK-bartender sköts absolut inte med vänster hand.

Därför drog Peter och Håkan härom helgen ner till Göteborg och besökte en stor bar- och drinkmässa. För att lära sig mer och bättre kunna serva IFK-publiken inför den kommande säsongen. Ja, bara en sån sak är ju värd uppskattning!

 

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson
Foto: Samuel Axelsson/Mattias Hammar

Tidigare avsnitt: Reklamgruppen (20 maj), Supportershopen (24 maj).

SEMESTERTIDER

Vecka 27-31 tar vi semester och sportkontoret håller stängt.Eventuella ärenden...

Läs Mer

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!