\”VÅRT IFK\” – Del 6 mode & transportgruppen

\"\"

För 34:e säsongen i följd står IFK Handboll snart redo att arrangera och bjuda in till festliga matcher i landets högsta handbollsliga. Utspridda på olika platser i Arenan jobbar närmare hundra blåvita funktionärer och volontärer intensivt i olika funktioner varje gång vi har hemmamatch.

Det låter annars enkelt att kasta ut en boll och låta den studsa. En IFK-match kräver mycket mer än så. Med både förberedelser och stor personlig närvaro och service under många timmar.

I en serie artiklar presenterar vi här de 14 arbetsgrupperna, deras uppgifter, och människorna bakom kulisserna. En sak är säker. Utan alla dessa idéella eldsjälar och trotjänare skulle klubben stå sig slätt.

– JOHAN GUSTAVSSON, klubbchef IFK Skövde Handboll.


Dagens avsnitt (6)

MODE & TRANSPORTGRUPPEN

\"\"

 

\”Klädkod; BLÅ & VIT – och helst passande storlek…\”

GRUPPENS MEDARBETARE: Per-Håkan Svensson, 73 (ansvarig), Per-Olof Agerborn, 78, Kenny Algotsson, 73.

Med en nygammal kläd- och skoleverantör (Puma) tar IFK-handbollen avstamp mot kommande säsong och sex år framåt.
Modegruppens trio, propert stylad i sommarens pastellfärger, är givetvis taggad i samband med utprovningen.
Mottot stavas: \”Dressed for success\” 

 

Från åskådarplats och i tv-sändningar syns egentligen enbart matchstället. Det ordinarie blå. Som till hösten blir… \”lite flashigare i en mörkare nyans\”. Emellanåt också den vita reservmunderingen. Men IFK-garderoben rymmer dessutom uppsättningar kläder för daglig träning (inne och ute), uppvärmning, samt bekväm utstyrsel för långa bussresor och offentlig representation.

– Varje spelare bär med sig cirka 20 plagg in i ett spelår, berättar Per-Håkan \”Pelle\” Svensson.

 

STORT BLEV SMÅTT

Kärt barn har många namn. I detta fallet; från kläder, till mode, till fashion. Sitter inte tröjan skönt i passformen blir det svårt att träna, trivas, och prestera bra handboll.

Främsta exemplet är ett nyförvärv (inget namn) som härom året kryssade i beställningsformuläret i tron att bokstaven \”S\” stod för STORT istället för SMALL.

\”Pelle\” Svensson skrattar åt missödet. De väldigt tajta tröjorna byttes givetvis ut fortare än kvickt. Men han inser också allvaret och betydelsen av arbetet i den grupp där också Per-Olof \”PeO\” Agerborn och Kenny Algotsson är stöttepelare sedan 2017.

 

700 PLAGG SKA SORTERAS

Provstegen är avklarad för säsongen 2023/24. För nämnda trio, plus klubbchefen Johan Gustavsson, ett heldagsjobb enbart i provhytten eftersom samtliga 27 spelare och ledare i elittruppen provar ut varje enskild artikel var för sig i det nya sortimentet av produkter.

Framöver ska reklamen färdigställas och finjusteras (partners kan variera från säsong till säsong) och tryckas i väntan på att slutprodukten så småningom visas på catwalken i samband med höstens premiärgala.

Sista pusselbiten är att spelare/ledare ska kvittera ut korrekt storlek och givetvis rätt nummer på all utrustning. Inte alldeles enkelt när det landar ett gäng stora kartonger på kansliet med cirka 700 plagg som ska räknas och sorteras. I synnerhet inte när några grabbar mäter upp mot två meter och andra blott 175 centimeter. Och storlekarna varierar från medium till XXXL.

– Vår uppgift räknas väl inte direkt in i själva matcharrangemanget. Men vi upplever oss väldigt delaktiga till hur spelarna ser ut, uppfattas, och inte minst trivs. Och när vi sitter på läktaren hoppas vi att våra fina IFK-kläder inte rivs sönder av motståndare, förtydligar trion.

\"\"

CARLÉN VALDE BORT IFK

Medan \”Pelle\” Svensson klev in i IFK-familjen på 90-talet som allmänt idrottsintresserad, och sedermera förälder, började Kenny Algotsson sin resa redan i slutet på 60-talet. Först som åskådare på ståplats. Därefter som ledamot i både huvudstyrelsen 1978-81 samt i ungdomssektionen. Och så småningom även som engagerad pappa till två söner som spelade i IFK.

– I slutet på 70-talet försökte vi rekrytera då 18-årige talangen Per Carlén från Skoghall till Skövde. Det gick dåligt. Carlén valde Drott istället för oss, berättar Kenny apropå bestående minnen.

 

ÄVEN KIOSKERNA SKA FYLLAS

PeO Agerborns ledargärning är omfattande. Ja, egentligen en oavbruten pågående process från 1980 fram till nu. Inledningsvis i rollen som ungdomsledare/tränare ihop med Sture Haglind för framgångsrika 1973-kullen (JSM-guld bland annat) som sonen Andreas tillhör. Sedan som ledamot i styrelsen under fem år med ansvar för arrangemang och biljetter. PeO har också varit materialförvaltare under tre säsonger och haft uppdrag i säkerhetsgruppen.

– Det har blivit många högtidsstunder, slår han fast vid nu 78 års ålder och still going strong.

Modegruppens eldsjälar har parallellt ett stående uppdrag i Skadevi Cup och inte minst en viktig funktion med hämt- och transportansvar så att kioskerna är påfyllda till varje IFK-match i Arenan.

PeO minns gärna 30 år tillbaka:

– Man glömmer aldrig matcherna i den gamla Idrottshallen när föreningen tvingades ha speciella \”packare\” på innerplanen för att knô in så mycket publik som möjligt. John-Erik \”Ben\” Svensson och Miro Prohorenko var som klippta och skurna för den rollen när vi satte våra publikrekord som nykomling i elitserien.

 

FORTFARANDE KONTAKT MED SOKOL

Altmeister Agerborn fick också värdefull kontakt med IFK:s första utlandsimport, den oförglömlige Alexander Sokol. De delade nämligen på intresset att jaga.

– \”Sasja\” var väldigt nyfiken. Han satt på sätet intill i bussen till bortamatcherna när jag pluggade till min jägarexamen. Och vi pratas fortfarande vid. Om än numera under svåra förhållanden. Idag lever och bor han med sin hustru, Ludmila, i sin mammas datja utanför Zaporizjzja i Ukraina och tvingas ta skydd när de ryska bomberna slår ner mot det utsatta området.

 

Låt oss konstatera att uppdrag i IFK-familjen består av mycket mer än att kasta boll. Exempelvis att vårda sociala kontakter och ta tillvara upplevelser, som överbryggar generationer och skapar empati och samhörighet. Och dessutom då extra kul att kunna klä sig vårdat i föreningens färger. Alltihop ihopsytt med en blå tråd som sträcker sig ända ner till de yngsta i bollskolan.

Snart ser vi resultatet av Modegruppens arbete säsongen 23/24 under mottot \”Dress for success\”.

 

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson
Foto: Marcus Dahl

Tidigare avsnitt: Reklamgruppen (20 maj), Supportershopen (24 maj), Bargruppen (29 maj), Loggninggruppen (3 juni), Kassagruppen (8 juni).

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!