\”VÅRT IFK\” – Del 9 VIP-gruppen

\"\"

För 34:e säsongen i följd står IFK Handboll snart redo att arrangera och bjuda in till festliga matcher i landets högsta handbollsliga. Utspridda på olika platser i Arenan jobbar närmare hundra blåvita funktionärer och volontärer intensivt i olika funktioner varje gång vi har hemmamatch.

Det låter annars enkelt att kasta ut en boll och låta den studsa. En IFK-match kräver mycket mer än så. Med både förberedelser och stor personlig närvaro och service under många timmar.

I en serie artiklar presenterar vi här de 14 arbetsgrupperna, deras uppgifter, och människorna bakom kulisserna. En sak är säker. Utan alla dessa idéella eldsjälar och trotjänare skulle klubben stå sig slätt.

– JOHAN GUSTAVSSON, klubbchef IFK Skövde Handboll.


Dagens avsnitt (9)

VIP-GRUPPEN

\"\"

 

\”God mat och dryck och socialt tjöt i populära VIP-en\”

GRUPPENS MEDARBETARE: Leif Österström, 72 (ansvarig), Christina Albansson, 72, Åsa Björklund, 55, Anna Gunnerek, 56, Ylva Johansson, 64, Bosse Möller, 67, Anneli Pettersson, 55, Ingegerd Reimertson, 73, Christina Stenström, 71, Anette Winge, 68, Ingrid Österström, 70.

VIP-avdelningen i Arenan är samlingspunkten för de som önskar lite mer i samband med en handbollsmatch.
På danskt och tyskt manér, om uttrycket tillåts.
Tre timmar före avkast börjar därför VIP-gruppens medarbetare möblera, duka, och pynta i blåvita färger för att kunna välkomna upp mot 150 matgäster.

Större och mindre sällskap från företag och privatpersoner samsas om utrymmet, en snäv trappa upp från Blå Torget. Många är stammisar. Andra beställer plats vid matborden lite då och då.

Skövde- och tillika IFK-profilen Joakim Wendt, 65, tillhör stamgästerna i egenskap av stöttande företagsledare med ett internationellt perspektiv och som engagerad idrottsnörd i allmänhet:

– \”VIP-en\” är ett perfekt ställe att bedriva och utöva nätverk på, säger Jocke, vd på SISAB, en av flera pålitliga samarbetspartnern hos IFK.

– Jag bjuder med kunder, leverantörer, personal, samt givetvis familj och vänner i olika omgångar under säsongen. Nästan alla är lika begeistrade kring den härliga stämning och den goa kamratskap som erbjuds när IFK spelar på elitnivå. För en genuint \”blå\” som jag är detta en social höjdpunkt.

 

SENASTE NYTT FRÅN TRÄNARNA

Mattias Mat står för uppdukad buffé med tillhörande dryck som serveras till strax före avkast. Plus klassikern, korv med bröd som \”dessert\” i pausen, medan man snackar högljutt om spektakulära målvaktsräddningar och fartfyllda andrafaskontringar från första halvlek.

Ideella krafter från IFK sköter värdskapet. I paketet ingår självklart en sittplats på läktaren samt även intervjuer, med absolut senaste nytt, med båda lagens tränare. Och kanske med någon hedersgäst på tillfälligt besök i stan.

– VIP-avdelningen har höga förväntningar och krav på sig. Hit kommer en publik som betalar för en extra upplevelse, så det gäller att vara på tårna och hålla IFK-fanan högt, vet ansvarige Leif Österström, eldsjäl med stort E.

 

\"\"

 

VARDAGSMATCHER PÅ ÖNSKELISTAN

Blåvita dukar samt prydliga namnskyltar på respektive bord förgyller tillvaron.  Medarbetarnas uppgifter är varierande utöver själva förberedelserna. Exempelvis avprickning, fördelning av dryckesbiljetter, och inte minst att duka av och plocka disk. Se till så att gästerna trivs helt enkelt.

Leif Österström förklarar:

– Bemanningen i gruppen varierar beroende på antalet gäster. Kansliet meddelar två dagar före match hur många som beställt VIP-paket. Utifrån detta görs sedan en placeringslista som vi rättar oss efter från gång till annan. Precis som vilken krog som helst.

– Vardagsmatcher är bäst ur både vårt och publikens perspektiv. Då kan företagen representera lättare i större utsträckning än under helger. Vi får därför hoppas på många torsdagsmatcher kommande säsong, som föreningen lagt in önskemål om. Det rör sig om ekonomi till syvende och sist.

 

ÄVEN BLÅ TORGET ANVÄNDS

Lokalen har plats för 150 gäster. Men IFK har satt en maxgräns vid 120 för att få arrangemanget bäst genomfört ur praktisk synpunkt. När det är fullbokat på VIP-en på översta etaget används delar av barområdet på Blå Torget för att härbärgera fler gäster. Som mest fanns 182 ätande i samband med mötet mot Sävehof i mars. Snittet låg någonstans närmare 90 gäster under den senaste säsongen.

 

\"\"

 

BÖRJADE SOM 16-ÅRING – FÖR 56 ÅR SEDAN

Leif Österström, om någon, vet vad föreningskänsla innebär. Leif är inne på smått otroliga 56:e året i IFK-tjänst som ledare. Hustrun Ingrid har funnits med i parallella roller sedan mitten på 70-talet. Ingrid ansvarade för VIP-gruppen innan maken tog över. När Leif 2017 slutade som matchspeaker. Efter 39 år på den posten…

– Att jobba inom IFK är både en förmån och en livsstil, förklarar trotjänaren.

 

Karriären som aktiv pojklagsspelare slutade i 16-årsåldern då samtidigt ledargärningen inleddes. Först med uppdraget som kassör i Ungdomsklubben. Därefter som lottförsäljare och bingoutropare på Valhall. Under en period på 80-talet var Leif handbollsektionens ordförande. Och sedan 2015 är cirkeln sluten (?) med rollen som ordförande i IFK Skövdes Seniorklubb.

 

STORBILD INGET FÖR LEIF 

– Det har blivit några matcher, slår han fast. Den mest minnesvärda är mot BK Söder när vi gick upp till elitserien 1990. Då hördes nog inte vad speakern (läs; jag) försökte förmedla. Det var heller inte alldeles enkelt att hantera mikrofonen när ett lag från Japan gästade oss. Då fick man gissa hur namnen uttalades…

 

Supporterresor med IFK till Danmark, Tyskland, Luxemburg och Italien finns också i makarna Österströms cv.

SM-slutspel på hemmaplan är kryddan, förstås. Att ansvara för VIP-gruppen ser Leif som ett hedersuppdrag. Med en ständig dröm om fullbokad lokal inför varje match.

– Under pandemin upplevde vi några mindre roliga matcher. Med max 50 gäster, rejält utspridda på Blå Torget framför en storbilds-tv eftersom VIP-lokalen var stängd och publik förbjuden inne i hallen. Nej, när IFK spelar handboll ska det vara fest, närhet, gemenskap, och tjo å tjim, avslutar Leif Österström.

 

\"\"

 

Text: Kjell-Ove \”KOA\” Andersson
Foto: Marcus Dahl, Privat, Viktor Ljungström

 

Tidigare avsnitt: Reklamgruppen (publicerad 20 maj), Supportershopen (24 maj), Bargruppen (29 maj), Loggningsgruppen (3 juni), Kassagruppen (8 juni), Mode & Transportgruppen (13 juni), Lotterigruppen (18 juni), Kioskgrupppen (26 juni).

 

SEMESTERTIDER

Vecka 27-31 tar vi semester och sportkontoret håller stängt.Eventuella ärenden...

Läs Mer

Våra fans betyder allt för oss.

Köp dina biljetter eller ta reda på våra senaste nyheter med bara ett klick!